Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пълната забрана за културни прояви отпада, училищата ще затварят само ако има болни


Занятията в училищата и детските градини ще бъдат спирани за 14 дни само в случай на потвърден коронавирус при учител или ученик. Ако има деца, които са в контакт със заболели от COVID-19, те няма да посещават учебни занятия.

Това беше решено на Съвета по сигурността към Министерски съвет и обявено от ръководителя на Националния кризисен щаб за COVID-19 проф. Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че се оставя възможност на местните власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но те не трябва да избягват основната философия на препоръчаните мерки.

В областите без потвърдени случаи на заразени с коронавирус отпада пълната забрана за посещения на културни и спортни събития на закрито в цялата страна. Вместо това културните прояви ще се ограничат до присъствието на 250 човека, като се осигури минимално разстояние между присъстващите от 1 метър. Има разписани правила за дезинфекция на помещенията. Същите са правилата за провеждане на спортни мероприятия на закрито.

Учебните занятия и занимания в детските заведения в области без случаи на COVID-19 се провеждат при засилени хигиенно-противоепидемични мерки. Учениците, децата и персоналът с грипоподобни симптоми следва да бъдат освобождавани и незабавно насочвани за консултация с личен лекар.

В областите с потвърдени случаи на коронавирус освен мерките за учебните заведения, се предвиждат и такива за домовете за социални услуги, за възрастни хора и за деца. В тях се забраняват посещенията на външни лица.

По отношение на културните мероприятия препоръките са същите като в областите без констатирани случаи. „Самата отговорност на хората дали ще отидат на тези мероприятия е друг въпрос, ние сме длъжни да ги предупредим, да напомним, че тази зараза се предава от човек на човек“, каза проф. Мутафчийски, цитиран от БНР. Провеждането на спортни мероприятия се преустановява или е без публика.

Препоръчва се хората да избягват да се придвижват освен по трудови, служебни, здравословни или неотложни причини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG