Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само аптеки, банки, бензиностанции и хранителни магазини ще бъдат отворени. Мерките влизат в сила веднага


Информацията в тази статия вече не е актуална. По-късно в петък (13 март) Министерство на здравеопазването публикува втора версия на заповедта, в която има съществени промени относно кои търговски обекти могат да работят по време на извънредното положение. Тук четете най-актуалната информация.

От петък (13 март) до 29 март правителството забранява посещенията във всички учебни заведения, детски градини, търговски центрове и обекти, заведения, кина, фитнеси и други обекти, в които има концентрация на хора. Ще работят само магазините за хранителни стоки, аптеките, банковите офиси и бензиностанциите. Мерките се налагат със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, а срокът й заповедта може да бъде променен.

След като в петък парламентът одобри въвеждането на извънредно положение за срок от един месец (до 13 април – бел.ред) здравният министър забрани до края на месеца учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност пък ще се въвежда дистанционна форма на обучение.

Затворени ще бъдат също детските ясли и градини. Спират се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации. В болниците до 29 март се забранява провеждането на планови операции, включително и трансплантации. Забранени са и свижданията във всички лечебни заведения.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни, се съобщава още в разпоредбите на здравното министерство. От ведомството уточняват изрично, че става дума за кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други.

Настоява се още всички работодатели да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. "Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Доставки на храна и отворени аптеки в моловете

Премиерът Бойко Борисов каза на извънредно правителствено заседание в петък вечерта, че заповедта търпи промени във всеки един момент. Така и първоначалният вариант на текста претърпя промня само няколко часа след като бе оповестен.

"Според мен в моловете хранителните магазини, аптеките и банките не трябва да бъдат затваряни", каза Борисов. Малко по-късно здравният министър Ананиев съобщи, че офисите на банките и аптеките в моловете ще работят.

По време на пресконференцията той каза също, че доставките на храна по домовете ще бъдат възможни, а само посещенията в ресторанти - забранени.

"Влизат в сила веднага"

Наредбата на здравното министерство влиза в сила веднага. По думите на Кирил Ананиев пред журналисти е спусната до регионалните здравни инспекции. Те трябва да координират действията си с областни управители, кметове и местните дирекции на МВР.

“Всички мерки влизат в сила от днес. На първо време те са до 29 март. Ситуацията е динамична, така че крайният срок може да бъде изменен”, каза Ананиев.

Часове след като одобриха единодушно извърденото положение, депутатите подготвиха спешни законодателни промени, с които хората, които нарушават забраните, ще са заплашени със затвор до 5 години и с до 50 хиляди лева глоба.

На въпрос дали ще има санкции за търговците Ананиев заяви, че разчита на “отговорността на всеки от тях”.

Работодателите да си решават”

Здравният министър не отговори на въпроса дали управляващите имат решение какво ще се случи с работниците на обектите, които ще бъдат затворени до края на месеца.

На журналистическо питане дали те трябва да са в платен или неплатен отпуск, министърът, който вече бе напуснал брифинга отговори, отдалечавайки се от медиите: “Аз откъде да знам. Това е решение на работодателите, нека те си решат”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG