Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Задава се епидемия с невиждана ярост". Мутафчийски предлага по-строги мерки срещу коронавируса


Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски даде брифинг в Министерския съвет.
Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски даде брифинг в Министерския съвет.

"Става въпрос за физическото оцеляване на населението на Европа. И то на една определена част от това общество – нашите родители, нашите баби и дядовци", каза председателят на националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски на пресконференция в събота вечер.

В събота имаше 10 нови случая на коронавирус в България. Така заразените у нас станаха 41. Двама души починаха като резултат от COVID-19.

Според него наложените мерки от правителството не дават необходимия резултат и показват, че българското общество не осъзнава опасността от пандемията от COVID-19. "Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. (...) Не бива да бъдем лекомислени", каза той.

В петък правителството въведе забрана за посещенията в дискотеки, барове, ресторанти, заведения, кина, театри и молове. Но всички други магазини и търговски обекти, които не са в голям търговски център, могат да продължат работа нормално. Целта на мерките е да не се допуска събирането на много хора на едно място, но и да не се навреди на бизнеса прекалено, стана ясно на пресконференция в Министерски съвет в събота следобед.

"Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история", каза проф. Мутафчийски. "Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, възрастни родители, приятели и колеги".

Затова проф. Мутафчийски ще предложи на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Това означава да останат отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанциите, банките, застрахователните институции и държавата.

Първоначалната наредба на Министерство на здравеопазването, въведена на 13-ти март, въвеждаше точно такива забрани. Няколко часа по-късно втора версия на забраната беше публикувана с корекции, които позволяват работата на повечето магазини и търговски обекти.

"Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които обичаме. Тези, които са ни отгледали и тези, които се радват на нашите успехи. Ние не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие", призова проф. Мутафчийски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG