Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Толкова се трогнаха, че ме хвана срам". Мартина Радева, която дари дезинфектанти на болници в София


Мартина Радева
Мартина Радева

Дезинфектантите изчезнаха от пазара. Дефицитът доведе до рязкото им поскъпване на малкото места, където все още могат да бъдат открити. Кризисната ситуация обаче създаде предпоставки и за различно поведение сред търговците.

Мартина Радева от около 4 години има семейна фирма за внос на медицински изделия. В понеделник тя дари на 5 столични болници по 100 комплекта за промивки на носната лигавица, които да се ползват като ефективно средство за превенция от лекарите и медицинските служители в инфекциозните отделения. На 2 от тези болници предостави и по 96 кутии с таблетки, от които могат да се приготвят по 2688 литра концентриран разтвор за дезинфекция срещу вируса COVID-19.

"Всички директори на болници, с които разговарях, до един се трогнаха жестоко"

„Всички директори на болници, с които разговарях, до един се трогнаха жестоко. Толкова жестоко, че ме хвана срам. Замислих се, че не им се случва често някой просто да пожелае да им помогне – без да иска нищо в замяна. Пари никой не ми поиска. За сметка на това приеха с благодарност дезинфекциращите таблетки Milton и комплектите Nasopure, които ще послужат на лекарите като допълнителна превенция, защото знаем, че маските не са достатъчно надеждни (където изобщо ги има). Така дарението вече е факт“, написа Радева в личния си профил във Фейсбук във вторник сутринта.

От публикацията ѝ става ясно още, че другите две фирми, организирали и извършили транспортирането на продуктите до петте болници, също не са поискали никакви пари за това: „Искрено благодаря на фирма CIC, които намериха и организираха транспорт на нещата, който настояха да е за тяхна сметка. Бяхме изненадани и още по-трогнати от факта, че фирмата, която намериха, НЕ пожела заплащане. Отговорът им беше: „Нищо не ни дължите, за това сме хора – да се подкрепяме”. Силни думи, които се запечатаха в съзнанието ми. Благодаря ви AUTOJET, стоплихте деня ми!“

Началото на историята

Мартина Радева е омъжена с две деца. Покрай честите боледувания на малката ѝ дъщеря открива в Amazon въпросния продукт за носни промивки, който започва да купува и за двете си деца. Така стига и до идеята да опита да го внася в България.

"Преди това не съм имала абсолютно никакъв опит в тази сфера"

„Преди това не съм имала абсолютно никакъв опит в тази сфера. След една година преговори с производителя успяхме да спечелим представителство за България на тези продукти и вече от около 3 години ги има на нашия пазар. Така стартирахме компанията си и започнахме да вкарваме и други продукти – английски тестове за бременност и стерилизиращи таблетки, които по принцип са предназначени за стерилизация на бебешки шишенца и аксесоари“, разказа тя пред Свободна Европа.

Разтворът от тези таблетки има доказано тройно действие – убива гъбички, бактерии и вируси. Първоначално е използван за дезинфекция и промиване на раните на английските войници през Първата световна война, но впоследствие компанията изобретява таблетките, предназначени за стерилизиране на бебешка посуда. Причината е бумът на ентеровируси в края на 40-те години в Англия, при който загиват стотици новородени бебета.

„Предвид настоящата кризисна ситуация, тези таблетки отново се използват предимно за дезинфекция в дома. Затова още при първите потвърдени случаи на коронавирус в България започнахме да ги рекламираме с цел дезинфекция. Просто разреждането им е малко по-различно от това при стерилизация на бебешка посуда, но разтворът си е същият. Имахме бум на продажбите, отвсякъде ни заляха поръчки, запитвания – всеки иска да се презапаси, тъй като на пазара в момента има страшен недостиг на такива неща“, разказа още Мартина.

Дарението

Именно заради рязко повишилото се търсене на дезинфектанти покрай епидемията от коронавирус, тя се замисля какво е положението в болниците. Първо решава да предложи организирането на дарителска кампания във Фейсбук групата „Позитивните майки“, на която е администратор. След това се свързва с „Пирогов“, Александровска болница, ВМА, пулмологията и педиатрията в София. Именно тези пет болници получиха в понеделник по 100 комплекта за носни промивки. За първите две пък бяха разределени по 96 кутии с дезинфекциращи таблетки.

"Веднага реших да си спрем продажбите, тъй като имахме останали малко количества"

„Първо намерих контакт на проф. Габровски от „Пирогов“, с който имаме общи познати. Исках просто да го чуя и да попитам с какво можем да сме полезни. Той ми каза, че всъщност в „Пирогов“ в момента черпят от резервите с дезинфектанти. Проблемът е на световно ниво заради това, че производителите нямат суровини – в цял свят се изчерпват и съответно стигат трудно до българския пазар. Веднага реших да си спрем продажбите, тъй като имахме останали малко количества. Впоследствие се чух и с д-р Ангелов, който е директор на Александровска болница. Той каза абсолютно същото – че и те са зле откъм дезинфектанти. Доколкото разбрах, във ВМА имат по-голям резерв, тъй като са натовска болница. Затова там не съм предлагала, но ние нямахме и толкова бройки, че да успеем да дарим навсякъде.“

По думите ѝ дарението с комплектите за носна промивка също е било прието с радост от ръководствата на петте болници, тъй като те представляват ефективно средство за превенция срещу вирусни инфекции.

„Това са бутилчица за носни промивки и сашета, които съдържат натриев хлорид и сода бикарбонат. Прави се разтвор с вода и се промива носът – от едната ноздра през другата. По този начин има шанс, ако сме вдишали вирусната частица съвсем скоро, да я отмием и тя да не ни зарази. Освен това содата в разтвора алкализира носната лигавица, а вирусите и бактериите имат нужда от киселинна среда, за да се развиват. Тоест, ако лекарите си правят промивки сутрин и веднага след работа, това е една допълнитална превенция срещу вируса“, обясни Радева.

Според нея материалната помощ за болниците в случая не е толкова важна, колкото „това, че самите лекари по този начин ще почувстват морална подкрепа“. Попитана дали покрай нарасналите продажби през последните седмици не се е замисляла за увеличение на цените, тя отвърна, че това противоречи не само на нейните лични, но и на „всякакви човешки принципи“.

"Не мога да разбера хора, които продават на десеторни цени, това бих го нарекла мародерство"

„В такъв момент трябва да се подкрепяме, а не да извличаме лична изгода. Дори не съм се замисляла да увеличим цените на продуктите. Факт е, че ме попитаха това, но не мога да си обясня как може да се разсъждава по такъв начин. Не мога да разбера хора, които внасят маски и ги продават на десеторни цени, това бих го нарекла мародерство.“

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG