Връзки за достъпност

Извънредни новини

България затваря границите си за граждани на държави извън ЕС


Забраната не засяга гражданите на държави-членки на ЕС и страните от шенгенското пространство, освен тези, за които вече бе въведено ограничение от 18 март.
Забраната не засяга гражданите на държави-членки на ЕС и страните от шенгенското пространство, освен тези, за които вече бе въведено ограничение от 18 март.

Считано от 00:00 ч. на 20 март 2020 г. до 17.04.2020 г. включително се забранява влизането на територията на България за граждани на държави извън Европейския съюз. Това гласи заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена в четвъртък.

В България ще могат да влизат граждани на страни от ЕС с изключение на Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, за които въведената от 00:00 на 18 март забрана остава в сила.

Ограниченията не засягат гражданите на посочените държави, които имат постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства.

С въвеждането на новата заповед се забранява влизането през всички гранични пунктове с всякакъв вид транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни на хора от страни извън ЕС.

Изключение са здравни специалисти, здравни изследователи, специалисти по грижа за възрастните хора, транспортен персонал, който е ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост, дипломати, служители на международни организации, военнослужещи, хуманитарни работници.

Лицата, които пътуват по хуманитарни причини и са граждани на трети страни, но имат разрешение за временно пребиваване в държава-членка на ЕС, могат да преминат през България, за да достигнат до държавата, в която пребивават.

Решението на българските власти идва, след като във вторник ЕС се съгласи да затвори външните си граници за 30 дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG