Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 120 дела за нарушена карантина. Как върви самоизолацията в България


Много хора започнаха сами да си шият маски, докато стоят вкъщи, тъй като в аптеките от седмици има недостиг на предпазни средства
Много хора започнаха сами да си шият маски, докато стоят вкъщи, тъй като в аптеките от седмици има недостиг на предпазни средства

Хора, поставени под карантина заради епидемията от коронавирус в България, масово нарушават предписаната им мярка, съобщиха от прокуратурата в понеделник. По данни на МВР към събота над 7000 души са в задължителна изолация по домовете си като най-честата причина е завръщане от страна, в която има много заболели от COVID-19.

България вече десет дни се намира в извънредно положение заради разпространението на коронавирусa, а трети ден е в сила забрана за междуградско пътуване без наложителна причина. Официално потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 190, а починалите – трима.

На този фон основното послание на българските власти към гражданите продължава да бъде – пълна самоизолация. Наред с тези призиви управляващите увеличиха и максималните наказания за неспазване на предписаната от лекар карантина в условията на смъртоносна епидемия – до 5 години затвор и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Въпреки тежките санкции обаче от прокуратурата в понеделник информираха, че вече са образувани над 120 досъдебни производства за нарушаване на карантина. Това показва анализ на делата от петте апелативни района в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

Оттам съобщиха и за водени разследвания за всяване на паника, но без да уточняват техния брой. Както Свободна Европа писа в петък, по такова дело бяха разпитвани двама пловдивски лекари, които бяха накарани да подпишат и декларации, че няма да разпространяват неверни данни пред медиите.

"Не съм подписвал декларация и полицията не ме проверява"

Контролът по спазването на предписаните задължителни мерки за самоизолация е в правомощията на МВР, заради което още в началото на извънредното положение оттам обявиха, че мобилизират целия си наличен състав. Заедно с униформените полицаи дежурства дават и оперативните работници.

Именно такива смесени екипи са натоварени със задължението да проверяват по телефона и лично на адресите им поставените под карантина. За да избегнат риска от заразяване, служителите на МВР молят изолираните да се покажат от балкона или прозореца си, за да се уверят, че наистина са в дома си. По този начин обаче се проверяват само хора, подписали декларации при завръщането си от рискова страна.

Стефан Тихчев се прибира от Барселона на 11 март, но на летище София не го карат да подпише такъв документ и съответно никой не го предупреждава, че трябва да се самоизолира за две седмици. Въпреки това той спазва доброволна карантина.

Стефан Тихчев
Стефан Тихчев

„По това време вече се обсъждаше публично информацията, че хората, които идат от Италия и Испания, трябва да се самоизолират. Аз си поддържам връзка с личния лекар, който също горещо ми препоръча да го направя, но не съм подписвал декларация и полицията не ме проверява“, разказа той пред Свободна Европа.

Стефан се занимава с маркетинг в IT компания, която е дала възможност на служителите си да работят дистанционно. Затова той решава да се прибере в България, за да бъде близо до семейството си.

„Преди да си тръгна от Барселона там беше почнало да става по-сериозно положението. Сега от разстоянието на времето мерките там ми се струват малко позакъснели от нашите, защото ние сме в много по-начална фаза, а вече наложихме сериозни ограничения в придвижването на хората“, коментира Тихчев.

"Избрах си да карам карантината на село, където имаме двор"

Калинка Мандиева се прибира заедно със семейството си от екскурзия в Париж на 18 март. Пътуването им за Франция започва още преди в България да бъдат установени първите случаи на коронавируса и да бъдат взети ограничителни мерки срещу епидемията. След връщането им в София им прави впечатление, че служителите на летището са доста изнервени.

Калинка Мандиева
Калинка Мандиева

„Попълнихме задължителните декларации веднъж на борда на самолета, а след това наново ни ги попълни служител от летището. Може би това също беше някаква превантивна мярка, за да не пипат всички химикалката, но това проточване във времето беше много изнервящо. Обясниха ни, че на тях също не им е приятно да вършат тази работа – неща, които според мен не трябваше да ги казва един служител“, разказва Калинка пред Свободна Европа.

Тя е учител по информационни технологии на деца между 5-и и 11-и клас и заради затварянето на училищата в момента им преподава уроците онлайн. Това ѝ позволява да посочи вилата си като адрес, на който ще изкара задължителната двуседмична карантина.

„Избрах си да карам карантината на село, където имаме двор, градина и тераса. До обяд имам часове с децата. Засега всичко минава много добре. Предупреждавам непрекъснато учениците да си мият ръцете“, добавя Мандиева.

По думите ѝ засега никой от полицията не е идвал до вилата ѝ, но майка ѝ, която си е останала в Гоце Делчев, вече е била проверявана. Там е в сила и общинска забрана за излизане на хората на над 60-годишна възраст навън.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG