Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наистина ли Китай ликвидира кризата с COVID-19?


Коронавирусът се е прехвърлил от животни върху хора някъде през третата седмица на ноември, 2019 г.
Коронавирусът се е прехвърлил от животни върху хора някъде през третата седмица на ноември, 2019 г.

“Драконовски мерки”. "Като при Мао Дзъдун”. Мерките, които правителството в Китай предприе срещу коронавируса, често бяха наричани по този начин. След като властите в Пекин признаха опасността от непознатия досега вирус, те безмилостно поставиха под карантина и в същото време започнаха да шпионират стотици милиони хора. Китай продължава да бъде обвиняван, че преди това е криел информация за епидемията, избухнала през януари в Ухан.

На 20 март директорът на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус каза, че “Ухан дава надежда за останалия свят, че дори и най-трудната ситуация може да бъде преодоляна”. Както се казва в заключението на съвместна мисия от епидемиолози на ООН и Китай, това е “вероятно най-амбициозното, бързо и агресивно усилие за овладяване на болест в света”.

А някои могат да добавят, че това е възможно само в авторитарна държава като Китай. Данните от последната седмица показват, че мерките дават резултат. Поне засега.

Обратът дойде на 18 март, когато официалните данни показаха, че няма нови вътрешни заразявания за първи път в тази тримесечна битка. Малкото нови случаи са на хора, пристигнали от чужбина. Ден по-късно броят на смъртните случаи в Италия надхвърли 3245-те случая на почитали от болестта в Китай. На 19 март китайски учени дори цитираха нови данни, според които средната смъртност е 1,4%, което е значително по-ниско от предишните данни.

“Разбира се, трябва да сме предпазливи - ситуацията може да се обърне”.


Но дори на фона на всичко това, експерти предупреждават, че в следващата поне една година са неизбежни временни нови масови блокади. Според тях втора вълна на заразата е вероятна в Китай и навсякъде другаде, където първоначалната вълна се овладее. Досега новият вирус COVID-19 е заразил над 350 хиляди и е убил над 15 хиляди души по света.

“Разбира се, трябва да сме предпазливи - ситуацията може да се обърне”, каза д-р Гебрейесус.

Добрите новини от последните дни обаче могат да засенчат критиките, че китайските власти отказаха да споделят още в самото начало с учените от други държави информация, която потенциално е могла да спаси много животи.

Китай също бе критикуван за налагането на цензура върху предупрежденията и дори наказване на тези, които надаваха глас още в самото начало.

На 180 градуса

Тези предупреждения и критики не попречиха на Пекин да се обърне към света и да предложи експертиза и защитни материали.

Само за един месец Китай успя да обърне позицията си на 180 градуса - от страната, която е обвинявана за част от действията си по време на кризата, до държава, която предлага помощ на САЩ и Европа.

Някои наричат това вече “пропагандната война за коронавируса”, а изказванията на китайски официални лица са определяни като “неприкрита ПР кампания” на Пекин.

“Дезинформационната кампания, която те водят, има за цел да ги освободи от отговорността”.


Съединените щати реагират на това с напомнянето, че заразата тръгна от Китай. Президентът Доналд Тръмп и представителите на неговата администрация наричат коронавируса “китайския вирус”.

“Дезинформационната кампания, която те водят, има за цел да ги освободи от отговорността”, каза държавният секретар Майк Помпео, който нарича заразата “вируса от Ухан”.

“Ние знаем, че първото правителство, което е било наясно с вируса от Ухан, е китайското правителство. Това ги натоварва със специална отговорност да предупредят, да кажат “Имаме проблем, това е различен и уникален риск”. Забавянето отне ужасно много време на останалия свят, докато се информира за риска, който идва от Китай”.

Нов и непознат враг

Коронавирусът се е прехвърлил от животни върху хора някъде през третата седмица на ноември, 2019 г., показват генетични анализи. Първите случаи са забелязани в град Ухан, провинция Хубей.

Няма одобрени ваксини за този коронавирус. Евентуалното въвеждане на доказана и одобрена ваксина изисква най-малко още година или година и половина. В края на януари Китай продължаваше да крие какво точно се случва.

На 3 февруари управляващата комунистическа партия призна за проблема, но тогава смъртните случаи вече бяха близо 400, а заразяването нарастваше главоломно. Чак сега китайската комунистическа партия заклейми начина, по който властите се отнесоха с лекаря, призовал за повишено внимание към коронавируса.

Офталмологът д-р Ли Уънлян се зарази в началото на януари и умря от COVID-19 месец по-късно. Той протестира срещу опитите на властите да неглижират проблема. Но неговият протест в интернет привлече вниманието на много хора и очевидно принуди властите да действат по-бързо.

“Първоначалният отказ на Китай да признае сериозността на епидемията в Ухан позволи на много хора да се заразят. След това наложиха много строги мерки”, коментира пред Радио Свободна Европа Дийн Уинслоу, специалист по инфекциозни болести в Станфордския университет, Калифорния.

Хванати на тясно

Масираният отговор на Китай включваше агресивно наложени карантини, безмилостни блокади и грубо шпиониране на хората с помощта на модерни технологии, големи данни и изкуствен интелект.

Дори директорът на СЗС д-р Гебрейесус отбеляза в “поздравлението си”, че мерките имат “тежки социални и икономически последици за народа на Китай”. Според “Ню Йорк таймс” поне 760 милиона китайци са били подложени на някаква изолация в домовете си.

“Проследяването на контактните лица и работата с приоритетни групи”, както се изрази СЗО, беше постигнато с използването на технологии за лицево разпознаване, изкуствен интелект и големи данни.

Правозащитната организация “Хюмън райтс уоч” отбеляза бруталните блокади и произволното задържане. В доклада им е отбелязан случаят на дете с увреждания, което е починало, защото всичките му близки са били поставени под карантина и не е останало кой да се грижи за него.

Един собственик на ресторант в Хубей разказа пред “Ал Джазира”, че една вечер е бил посетен от полицай, който го е поставил под карантина. Когато отишъл до кварталния магазин за храна, е бил веднага заловен, понеже полицията го е проследила с уличните камери за лицево разпознаване.

Само първата битка

Заключението на съвместната мисия на СЗО и Китай е, че “намалението на случаите на COVID-19 в Китай е реално”. Но основният въпрос е дали нещата ще останат такива. Миналата седмица някои от блокадите в провинция Хубей бяха вдигнати, контролно-пропускателните пунктове изчезнаха, а забраните за пътуване бяха отменени.

СЗО призова Китай “да наблюдава внимателно постепенното вдигане на ограниченията за движение и събирания” и евентуални данни за нови или оставащи огнища на COVID-19.

“Очевидно е, че времето ще покаже. Според мен те не се отказват от всички мерки, затова може би ще бъдат в състояние да отговорят адекватно на евентуална “втора вълна”, каквато е имало при Испанския грип през 1918-1919 г.”, казва Уинслоу от Станфордския университет.

През 2017 г. американският експерт по инфекциозни болести Майкъл Остерхолм предупреди с книгата си “Най-опасният враг: войната срещу микробите убийци”, че предишните коронавируси SARS и MERS са “предвестници на задаващото се”. Миналата седмица Остерхолм определи ситуацията в момента като “опит да спреш вятъра”.

Той добави: “Аз съм убеден, както и много от моите колеги, че когато забраните в Китай бъдат вдигнати и всички тези хора, които са седяли дълго по домовете си, тръгнат отново на работа, качат се отново на самолети, влакове, метро, автобуси, започнат да се събират отново на обществени места, вирусът ще се върне”.

XS
SM
MD
LG