Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не, ще пропусна". Ресторантът на Дарин, извънредното положение и помощта от държавата


Дарин Стойков, собственик на ресторант в София
Дарин Стойков, собственик на ресторант в София

Столичната улица “Ангел Кънчев” е известна с ресторантите си на всеки ъгъл. Дарин Стойков поглежда през прозореца на своето заведение за хранене и не може да познае в какво се е превърнала доскоро оживената улица. “В момента работя само аз и още едно заведение”.

След обявеното в България на 13 март извънредно положение заради развитието на заразата от коронавирус посещението на ресторантите е забранено. Собствениците на заведения масово затвориха, но Дарин Стойков, както и много други хора от този бранш, опитват да продължат да готвят и да разчитат на доставки по домовете или поръчки, които хората взимат на място.

“Идват и си взимат храната. Няма хора, които да влизат, няма хора, които да минават по улицата, няма туристи, няма работещи, които бяха част от нашите клиенти”, разказва Стойков, основател на ресторант "Даро". Той има трима служители, които продължават да работят и да получават пълната си заплата. Не е ясно докога.

"От 3 до 8 пъти по-малко приходи"

Откакто бизнесът му е преминал на този режим, оборотът е намалял драстично. “В добри дни е три пъти по-малко, в лоши дни е осем пъти по-малко”, е пресметнал собственикът на ресторанта.

Приходите намаляват, но в графата с разходите остават сметките за ток и вода, наемът, заплати и осигуровки. “Единственото, което няма да си позволя да направя, е да бавя плащания към партньори”. Според него действията на държавата за подкрепа на бизнеса в тази ситуация не са достатъчни.

Според приетия Закон за мерките по време на извънредното положение държавата ще поеме за срок от три месеца 60% от заплатите на засегнатите. „Тази подкрепа ще е за юридически лица, които са изправени пред избора дали да освободят свои служители или да ги задържат още поне три месеца”, поясни миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов.

За да плаща държавата 60% от заплатите в тези фирми, те трябва да кандидатстват за помощ пред Агенция по заетостта. Парите ще бъдат изплащани от Националния осигурителен институт (НОИ) по модела на обезщетенията при безработица.

Очаква се в близките дни правителството да определи механизма и стъпките, по които ще се случва това. “Това, което ни се предлага, е милостиня. Условията, които ни се предлагат, са по-тежки от това да отида и да изтегля заем от банка”, смята Дарин Стойков.

Премиерът Бойко Борисов призова българските работодатели да продадат скъпите си автомобили, за да могат да платят заплати на своите работници. "Гледах ги на срещата с президента. (срещата между Румен Радев и работодателските организации - б.р.). Ако всеки си продаде по една от колите, ще си плати заплатите на работниците, а не да казва “държавата” непрекъснато”.

"Мога да издържа месец - два"

Има и още една мярка. Държавата ще увеличи с 500 млн. лв. капитала на Българската банка за развитие, които да се ползват за помощ на малки и средни фирми, чиято дейност ще бъде затруднена от извънредното положение. Тези пари трябва да се използват в две направления – за издаване на гаранции към банки, от които компаниите са теглили кредити, както и за временно придобиване на част от капитала на финансово затруднени фирми. Вторият вариант ще се случва при условие за обратно изкупуване на дела на същата цена и без право на дивидент за Българската банка за развитие.

Пак ББР ще гарантира отпускането на безлихвени кредити до 1500 лв за работниците, които са в принудителен неплатен отпуск. Размерът на този портфейл е от 200 млн. лв, съобщи във вторник премиерът Бойко Борисов. До 30 юни се отлага плащането на корпоративни данъци, което ще освободи средства на работодателите в размер на около 600 млн. лв.

Дарин Стойков е гледал цялата песконференция на премиера, на която във вторник беше обявян допълнителният пакет икономически мерки. Те засягат бизнес като неговия. Във Фейсбук Стойков се обърна към премиера:

"Уважаеми г-н Министър-председател, Драги Бойко, Благодаря ти!.. Разбрах, че вместо помощ предлагаш кредити. Не, ще пропусна, благодаря. Знам, че има хора, които са изправени до стената и ще ги вземат. И догодина ще гласуват за теб".

“Аз също няма да внеса ДДС, просто защото моите разходи ще бъдат по-големи от приходите и реално държавата ще ми дължи ДДС”, казва собственикът на ресторанта.

Картината в една икономика обаче е по-голяма. “А какво правим за другите по веригата?”, чуди се той. Ако неговият бизнес затъне, това се отразява и на всички доставчици, с които работи.

Дарин и служителите му приготвят омлети, мъфини, английски закуски, палачинки. За всичко това "в нормални месеци" Дарин поръчва по 3-4 хиляди яйца.

“Силно намаля поръчката на яйца. Тях ни ги доставя малка семейна ферма от село Храбърско, което е на 25 километра от София. До момента не съм стигнал и до хиляда”.

Сега Стойков се надява, че извънредното положение няма да продължи дълго. “Ако говоря от собствената си, не особено висока камбанария, в тази ситуация мога да издържа месец-два и то с много компромиси”.

Тук можете да следите развитието на пандемията по света.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG