Връзки за достъпност

Извънредни новини

264 случая на коронавирус в България. Мерките за борба с COVID-19 се удължават до 12 април


Мерките против разпространението на COVID-19, въведени на 8 март се удължават до 12 април със заповед на минитър Кирил Ананиев. Голяма част от мерките предвиждат хората масово да си останат по домовете
Мерките против разпространението на COVID-19, въведени на 8 март се удължават до 12 април със заповед на минитър Кирил Ананиев. Голяма част от мерките предвиждат хората масово да си останат по домовете

В четвъртък бяха регистрирани 21 нови случая на коронавирус в България. С това общият брой на за разените вече е 264 души, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. В картата на разпространението на вируса са още два града - Кърджали и Хасково.

"Има двама военнослужещи с положителни проби. За единия днес бе извършена авиомедицинска евакуация от Косово – старши-лейтенант, заедно с другия офицер с него. Те са много близко контактни, без клинични оплаквания. Те ще бъдат настанени във ВМА", каза Мутафчийски.

Общо 8 души са изписани от болница като оздравели, след като са дали по две отрицателни проби.

Междувременно мерките за борба с COVID-19 бяха удължени до 12 април, а пътуването между областните градове беше улеснено. И двете стъпки бяха предприети със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев, издадени в четвъртък.

Освен с удължаването на срока на въведените мерки, от здравното министерство разрешават в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, които трябва да спазват санитарно-хигиенните изисквания.

Преминаването през КПП на областните градове вече ще е възможно включително и ако е с цел полагане на грижи за роднини или близки. Досега разрешението за пътуване, свързано с нечие здравно състояние, се изчерпваше с изречението от предишната заповед, където се споменаваха само "здравословни причини на пътуващия или на негови близки".

Останалите причини, поради които може да се пътува между два града, остават същите: полагане на труд в населеното място, завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава, когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес. През КПП вече може да се преминава и при необходимост от снабдяване "за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост".

Първият случай на коронавирус в България беше установен на 8 март. Пет дни по-късно беше обявено извънредно положение. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове.

Пред медиите ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че ще бъде препоръчано на министър Ананиев да направи задължителната 14-дневна карантина за хора, пристигащи от рискови държави, задължителна за всички, влизащи на територията на страната. Мярката ще бъде валидна както за български граждани, така и за чужденци, независимо от мястото, от което идват. При пристигане те ще трябва да удостоверяват къде ще прекарат периода на карантина.

Четирима от пациентите в „Пирогов“ са интубирани и се намират в тежко състояние, като при един от тях лечението е възможно да има „лош изход“. Във ВМА са настанени двама болни, които са на ръба на дихателна недостатъчност.

Хората, които бяха регистрирани като първите случаи на COVID-19 в Габрово и Плевен, са добре и се очаква да бъдат изчистени от вируса, за да бъдат изписани от болница.

Още на сутрешния брифинг Мутафчийски направи уточнение, че всички хора със симптоми, които са с тежки респираторни заболявания, задължително трябва да бъдат тествани. Той припомни, че рисковите групи са тези със сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкологични заболявания.

В света случаите на заразени с COVID-19 достигнаха повече от 480 хил., смъртните случаи са над 21 хил., а излекуваните са вече над 115 хил. Ситуацията можете да проследите на тази карта.

В САЩ само за последното денонощие са регистрирани близо 15 хил. нови случая, броят на починалите е 265, а оздравелите са 84. Световната здравна организация (СЗО) отправи предупреждение към Вашингтон, че по последни данни страната е напът да се превърне в новия епицентър на заразата. В същото време Конгресът вече гласува спасителен пакет в размер на 2 трилиона долара, който цели да стимулира икономиката и американските граждани с цел последствията от епидемията да бъдат по-леки.

Италия остава най-тежко засегнатата страна с близо 7500 смъртни случая, от които 683 са регистрирани в последното денонощие.

В Испания за последното денонощие смъртните случаи са 656, а общият им брой достигна 3647.

В сряда руският президент Владимир Путин официално призна, че Русия също е застрашена от разпространението на COVID-19 и с този аргумент отложи насрочения за 22 април референдум.

По данни на Ройтерс регистрираните нови случаи в Китай са 67, починалите са шестима, а оздравелите са 401. Всички тези случаи обаче не са свързани с местното население, а са на хора, които са се завърнали в страната.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG