Връзки за достъпност

Извънредни новини

МОН: Няма да има нулева учебна година, матурите могат да бъдат отложени


Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че бързата адаптация на учителите към дистанционна форма на обучение е била "приятна изненада"
Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че бързата адаптация на учителите към дистанционна форма на обучение е била "приятна изненада"

Министерството на образованието и науката не предвижда нулева учебна година. Това заяви пред Нова ресорният министър Красимир Вълчев.

От институцията отчитат, че учебната година няма как да бъде зачеркната, защото ще бъде покрита минималната задължителна част от учебния материал.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените нараства, а потвърдените смъртни случаи са три. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Най-важното по темата можете да проследите тук. Разпространението на заразата в света можете да проследите на тази карта.

Според министър Вълчев дистанционното обучение е започнало и протича „изненадващо приятно“.

„За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голяма част от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване“, каза министърът.

Той потвърди, че електронната форма все още не е обхванала всички деца, като най-сложно е положението с учениците от малцинствени групи, както и тези, в чиито домове не се разполага с достатъчно техника. Вълчев все пак уточни, че учителите са били доста гъвкави в подходите си и са успели да включат децата в процеса чрез техните телефони и някои социални мрежи.

„Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към нови дати. Ако продължи до 13-18 април, може и да не ни се наложи промяна на изпити. От там нататък е възможно отлагането. Най-трудна е ситуацията с 12 клас, защото там е свързано с кандидатстването във висшите училища“, каза Вълчев.

МОН са влезли в контакт с други министерства на образованието за да почерпят опит от техните подходи, но по думи на Вълчев навсякъде са предпазливи и не бързат да действат.

Към момента учителите не поставят оценки, но отчитат активността и ангажираността на децата по време на дистанционното обучение. Това впоследствие ще бъде взето предвид при формирането на оценките.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG