Връзки за достъпност

Извънредни новини

България строи буферен паркинг за тирове. Очаква се отлагане на плащанията по кредитите


По думи на премиера Бойко Борисов до ден-два се очаква разрешение за отлагането на плащанията по кредити за периода на извънредното положение
По думи на премиера Бойко Борисов до ден-два се очаква разрешение за отлагането на плащанията по кредити за периода на извънредното положение

Бившето военно летище в село Узунджово, край Хасково, до утре ще бъде пригодено като буферен паркинг за тирове. Правителството предприе тези действия след като стана ясно, че много от камионите не се допускат в Турция. Местните власти искат 14-дневна карантина за шофьорите, която се случва на границата. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който в четвъртък беше на инспекция в граничния район.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените дотук е 243, три са смъртните случаи, а трима души оздравяха. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Всичко най-важно за ситуацията можете да видите тук.

„До утре буферният паркинг на българо-турската граница трябва да работи. Ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на тирове“, каза Борисов.

В момента бившето летище се разчиства, а допълнително ще бъдат монтирани химически тоалетни и ще се поставят осветление и временни павильони за храна, съобразени със санитарните изисквания.

Премирът съобщи още, че по време на заседанието на Европейския съвет в четвъртък вечер, ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат пренатоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към Турция.

Според официалните данни към четвъртък по света заразените са повече от 480 хил., смъртните случаи са над 21 хил., а оздравелите са близо 116 хил.

С настъпването на кризата от коронавирус на българо-турската граница се образуваха километрични опашки от тирове. По думи на вътрешния министър Младен Маринов ситуацията постепенно се нормализира, като пропуснатите през КПП-тата камиони са се увеличили през последните дни.

По време на инспекцията Борисов определи въведените до момента от правителството икономически мерки за справяне с кризата с коронавируса като силни. Премиерът коментира, че е „жизнено важно фирмите не само да работят, а и тези, които работят, да си плащат данъците, за да можем да компенсираме тези, които не могат да работят в момента“.

По негови думи до „един - два дни“ ще има и разрешение за отлагането на плащанията по кредити за периода на извънредното положение. Очаква се съгласуването на тази мярка с търговските банки.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG