Връзки за достъпност

Извънредни новини

Георги Николаев, който даде идеята за "чатбот" за коронавируса


Георги Николаев
Георги Николаев

Кихнах. Дали ми има нещо? Върнах се от магазина. Как да дезинфекцирам вкъщи? Може ли кучето да пренася коронавируса?

Вместо да влизате в Гугъл и да търсите отговори там, рискувайки да се изгубите в морето от информация, вижте какво е измислил Георги Николаев. По негова идея българската IT компания „Абилитикс” е създала чатбот, който отговаря на всички тези питания. Изкуственият интелект може да спести часове четене на статии за коронавируса.

"Чатботът е онлайн платформа, в която на едно място са събрани както презентации и видеа, така и възможност за чат с изкуствен интелект", разказва пред Свободна Европа Николаев.

Идеята му дошла още в началото на февруари, когато епидемията все още беше далече от България. Споделил я с директора на компанията Росен Живков, който веднага я одобрил, а след това в разработването се включили всички от екипа. Продуктът е създаден както на английски, така и на български език.

"Информацията, която сме събрали, е от възможно най-достоверните източници, а именно Световната здравна организация и - за да бъде адекватна спрямо българската действителност - нашето здравно министерство", казва Николаев, който е мениджър "Бизнес развитие" в "Абилитикс".

Чатботът се казва Скили. За да говорите с него, трябва да го посетите в интернет. Можете да зададете всякакви въпроси за COVID-19 - за симптоми, превенция и всичко, което ви интересува.
Скили ще обясни в голяма дълбочина всички теми и въпроси, които са съществени за превенцията и първичната диагностика.

Тук обаче Георги Николаев прави едно много важно уточнение:

"Изключително важно е да отбележим, че чатботът не е лекар. Неговата идея е да отговори на въпроси на гражданите и да ги ориентира. Важно е да не подвеждаме хората. Ние даваме само една първоначална оценка и им казваме “обадете се на лекар, ако имате симптоми".

Платформата работи вече втори ден и за това време стотици са се възползвали от нея. "Обратната връзка е много добра, хората са много положително настроени", казва Георги Николаев.

Тук можете да следите развитието на пандемията по света.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG