Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четирима починаха от COVID-19 за ден. Заразените в България вече са 331


Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски
Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

Четирима пациенти с коронавирус починаха в събота, с което общият брой на жертвите на пандемията в България стана седем. Официално потвърдените заразени вече са 331, съобщи в събота вечерта началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи за първия починал още на сутрешния си брифинг, уточнявайки, че става въпрос за мъж, който е бил в тежко състояние в „Пирогов“. Впоследствие от болницата в Благоевград съобщиха за друг починал мъж, който е дал положителна проба за коронавирус с бърз тест. Третият смъртен случай е в Кюстендил, уточни ген. Мутафчийски в събота вечерта.

Късно вечерта Министерството на здравеопазването съобщи за четвърти смъртен случай - на 74-годишна пациентка в Благоевград. Тя е страдала от хронична белодробна болест и хипертония.

"Няма бум на заразените в България, няма и смъртност както в другите държави", подчерта все пак началникът на националния щаб.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Оздравелите досега са деветима. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да проследите тук.

По света броят на заразените вече надхвърля 600 0000, почти 30 000 са починалите, а над 130 000 вече са излекувани. Тук може да следите в реално време данните за целия свят.

Над 7400 нови легла, от които 1470 реанимационни

По повод трансформирането на още болници в страната, за да приемат пациенти с коронавирус, Мутафчийски заяви по-рано в събота, че общо са осигурени над 7400 легла, от които 1470 са реанимационни.

„Ние имаме нови болници, които са с болни от коронавирус и това показва, че много навреме дадохме тази препоръка, защото вече няма да има разкарване на пациенти, тези пациенти остават в болницата, дезинфекцират се, останалата част от болницата трябва да функционира“, коментира началникът на щаба.

Карантината на болните се удължава до 28 дни

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев издаде в петък вечерта нова заповед, с която удължи задължителната карантина на болните от COVID-19 от 21 на 28 дни. За заразените без сериозни симптоми срокът ѝ ще тече от датата на положителния тест, а за настанените в болница, домашната изолация ще започва след изписването им.

Като леки симптоми за коронавирус се приемат температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми (гадене, повръщане и/или диария), уточняват от здравното министерство.

Остава в сила задължителната 14-дневна карантина за всеки завърнал се от чужбина в България. Санкцията за неспазване на самоизолацията е глоба от 10 000 до 50 000 лв. и дори затвор до 5 години.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG