Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп подписа финансовия пакет с помощи за $2.2 трилиона заради коронавируса


Доналд Тръмп подписа финансовия пакет от 2.2 трилиона долара за справяне с пандемията от коронавирус, след като САЩ стана страната с най-много заразени
Доналд Тръмп подписа финансовия пакет от 2.2 трилиона долара за справяне с пандемията от коронавирус, след като САЩ стана страната с най-много заразени

Камарата на представителите на САЩ одобри в петък вечерта финансов пакет на обща стойност 2.2 трилиона долара, предвиждащ различни мерки за справяне с последиците от пандемията от коронавирус След това американският президент Доналд Тръмп подписа документа, с което той придоби силата на закон, предаде Ройтерс.

"Бяхме ударени от невидим враг и то силно", заяви държавният глава на САЩ по време на церемонията по подписването в Овалния кабинет. Това е най-големият финансов пакет от мерки, приеман в американската история, отбеляза Франс прес.

Според официалните данни към събота сутринта потвърдените случаи на заболели от COVID-19 в Щатите са около 105 000, жертвите са над 1700, а оздравелите са около 900 души. В световен мащаб заразените са над 600 000, починалите близо 28 000, а оздравелите – над 132 000.

"Най-страшната пандемия от над 100 години насам"

"Нашата нация е изправена пред извънредна ситуация в икономическата и здравната сфера с исторически пропорции заради коронавируса, най-страшната пандемия от над 100 години насам", заяви председателката на долната камара Нанси Пелоси в края на тричасовия дебат по рекордния финансов пакет, одобрен единодушно от републиканци и демократи.

500 млрд. долара са предвидени за подпомагане на най-тежко засегнатите индустрии, а 290 млрд. ще отидат за помощи в размер на до 3000 долара за милиони семейства. Мерките предвиждат още кредити в размер на 350 млрд. за малкия бизнес, 250 млрд. помои за безработни, а поне 100 млрд. долара ще бъдат насочени към болници и други здравни институции. 30 млрд. долара са заделени за разработването на ваксина и лекарства срещу COVID-19, пише БТА.

Наред с тези икономически мерки президентът Тръмп нареди на компанията "Дженерал мотърс" да произвежда респиратори за болниците, които лекуват заразени с коронавирус пациенти.

"Това решение ще позволи да се гарантира бързото производство на респиратори"

"Това решение ще позволи да се гарантира бързото производство на респиратори, които ще спасят американски животи", аргументира се държавният глава. Тази заповед на Тръмп се позовава на закон от времето на Корейската война, който дава право на президента да изисква от компании да сключват договори и да изпълняват поръчки, смятани за необходими за целите на националната отбрана.

Нюйоркската фондова борса приключи вчерашния ден с понижение на котировките, но отчете като цяло огромен скок на седмична база. Дау Джоунс отбеляза растеж от 17.6% за седмицата – най-голямото седмично увеличение за промишления индекс от юни 1931 г. За Насдак и Сандард енд Пуърс 500 седмичният растеж е съответно 9.1 на сто и 10.3 на сто. Според анализатори причината за стабилизирането на финансовите пазари, разтърсени от кризата с новия коронавирус, е намесата на централните банки.

Заради пандемията от коронавирус България се намира в извънредно положение от 13 март. потвърдените досега случаи на заразени са 313, починалите са четирима, а официално оздравелите – деветима. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития.

Всичко най-важно за ситуацията в България можете да проследите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG