Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маските в България вече са задължителни. Случаите на COVID-19 по света надхвърлят 1 милион до дни


Манекените в този магазин във Варна спазват заповедта на здравния министър
Манекените в този магазин във Варна спазват заповедта на здравния министър

Носенето на маски на закрити и открити обществени места в България вече е задължително. Това стана със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

В понеделник следобяд беше съобщено за 5 нови случая на COVID-19. Така общо потвърдените случаи на коронавирус са 359. Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на COVID-19.

В света броят на заразените расте и може да надмине 1 милион в сряда. Испания отбеляза черен рекорд по смъртни случаи. САЩ очакват пик след две седмици. Русия затвори границите си и въведе строги ограничения. Според Франс прес 43% от населението на света е принудено да спазва ограничителни мерки срещу COVID-19.

Носете маски

На 13 март България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България след първите две седмици от извънредното положение вече има над 350 заразени и девет починали.

Още сутринта в понеделник началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски настоя, че ограниченията за разхождане трябва да се спазват. Според него излизането трябва да се намали като се пазарува веднъж на три дни, аптеки и банки се посещават само при нужда. Той призова всички да носят маски, докато за заразените те са задължителни.

Няколко часа по-късно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи задължително носенето на маски.

"Всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице", гласи заповедта.

Във вторник ще бъде свалена блокадата на Банско като градът ще бъде върнат на ограничително придвижване между населените места, което се прилага за останалата част от България.

Тестването на 1000 полицаи, което беше обявено миналата седмица, ще бъде осъществено до 2-3 дни. Това съобщи д-р Александър Симидчиев, пулмолог, началник на отделението по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР и член на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет. То ще бъде реализирано с мобилни лаборатории за около 10 дни, като ще се избират служители, които са в пряк досег с евентуални заразени. Изследването ще позволи да се направят модели за тестване и на други рискови групи на по-късен етап, обясни пред БНР Симидчиев.

В понеделник в света са потвърдени над 700 хил.случая, като се очаква до сряда броят да прехвърли 1 милион. Над 3,38 милиарда души в близо 80 държави и територии са приканени или принудени от властите да спазват домашна карантина за борба с разпространението на новия коронавирус, съобщи Франс прес въз основа на свои изчисления.

Това са около 43 процента от световното население, което по данни на ООН е 7,79 милиарда души през 2020 г.

Тръмп удължи ограниченията в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп удължи препоръката към хората да си останат у дома и да спазват социална дистанция с още 30 дни на фона на разпространението на новия коронавирус в страната. Срокът на предишната препоръка, която бе за 15 дни, изтичаше в понеделник. Всички американци са призовани да избягват социални събирания, да работят от вкъщи и да не посещават барове и ресторанти.

"По предварителни прогнози пикът на смъртността в САЩ ще настъпи след две седмици", каза Тръмп по време на брифинг в Белия дом. "Затова е необходимо през следващите две седмици, в течение на този период, всички стриктно да следват препоръките на лекарите", отбеляза американският президент.

Той каза, че ако смъртните случаи в САЩ от COVID-19 се ограничат до 100 хил., това ще означава, че е свършена "добра работа".

Според данни на университета Джонс Хопкинс заразените с новия коронавирус в САЩ са над 139 хил. души, а починалите са над 2400.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо съобщи в неделя, че броят на смъртните случаи от COVID-19 в този щат наближава 1000 души и представлява над 40% от общия брой на жертвите в цялата страна.

Нов рекорд на починали в Испания

В Европа кривата на починалите е най-стръмна в Испания, където беше регистриран нов рекорд от 838 смъртни случая от коронавирус за 24 часа след вчерашните 832 смъртни случая, предаде Франс прес.

Франс прес се позовава на официални данни, публикувани от испанското министерство на здравеопазването. Общият брой на починалите от пандемията на коронавируса в Испания е вече 6528, а заразените са вече 78 797.

С изключение на четвъртък, когато имаше известно забавяне, броят на смъртните случаи в Испания от ден на ден не спира да се увеличава. Испанските здравни власти очакват скоро да бъде достигнат пикът на разпространението на вируса.

Броят на излекуваните също се увеличи с 19,7 процента за 24 часа и е вече 14 709.

Испанските власти въведоха в неделя още по-строги мерки за ограничаване на случаите на заразяване с коронавируса и наредиха преустановяването на всички неналожителни дейности.

"Всички служители, извършващи неналожителни дейности, трябва да си останат у дома през следващите две седмици", т.е. до 9 април, заяви испанският премиер Педро Санчес.

За наложителни дейности, за които забраната няма да се отнася, се смятат здравеопазването, хранителната промишленост и енергийният сектор.

Русия увеличава ограниченията

Русия затваря държавните си граници от понеделник заради разпространението на коронавирусната инфекция, а в Москва се въвежда строга карантина. Ограничава се движението през автомобилните, железопътните, пешеходните, речните и смесените гранични контролно-пропускателни пунктове. Затваря се и сухопътната граница с Беларус. Изключение се прави за дипломатите, шофьорите на тежкотоварни камиони, екипажите на речни плавателни съдове и локомотивните бригади на международните железопътни линии.

След като през почивните дни много московчани не се съобразиха с препоръката да си останат вкъщи, кметът Сергей Собянин издаде заповед, с която от понеделник в столицата се въвежда строга карантина. Всички граждани са длъжни да се самоизолират. Излизането навън се разрешава само при нужда от спешна медицинска помощ, отиване на работа, пазаруване в най-близкия магазин или аптека, разхождане на домашни любимци на не повече от 100 метра от дома. Москва е най-силно засегнатият от епидемията руски град с повече от 1000 официално потвърдени случая на COVID-19.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG