Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великденските литургии ще са на открито. Полицаи ще следят за дистанция между хората


Великденското шествие с иконата на Дева Мария към Бачковския манастир е един от традиционните ритуали, които събират много хора
Великденското шествие с иконата на Дева Мария към Бачковския манастир е един от традиционните ритуали, които събират много хора

Църковните литургии за Великден ще бъдат отслужвани извън храмовете, на открито, за да се намали заплахата от разпространяване на заразата от коронавирус в България. За това се договориха вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски с ръководството на Светия Синод.

”Огромна част от българите ще почувстват със сърцето си, макар и не в храма, това, което се случва по тези свети празници”, заяви проф. Мутафчийски сред срещата в понеделник.

На 13 март България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България след първите две седмици от извънредното положение вече има над 350 заразени и осем починали.

Полицията ще следи по време на религиозните ритуали миряните да не се струпват близо един до друг и да спазват препоръчителната дистанция от 2 метра един от друг, добави проф. Мутафчийски, цитиран от БНР. Властите ще следят за носенето на маски и дезинфекция на местата пред църквите, където ще се провеждат ритуалите.

По-късно Светият Синод направи обръщение, в което се казва, че църквите остават отворени и в тях ще се извършват богослужения и ще се дава причастие. Храмовете ще се дизенфектират, а църковните служители ще носят маски и ръкавици. Опелото на покойници ще се извършва само на открито - на гроба, а сватбите и кръщенетата - в църквите, но с ограничен брой участници. Миряните са призовани да спазват отстояние един от друг и да следват указанията на властите.

Над 200 интелектуалци и общественици изпратиха отворено писмо до институциите с призив достъпът на вярващите до храмовете да бъде временно преустановен заради епидемията.

На 23 март патриарх Неофит се обърна към вярващите с призив да се молят пред домашните си икони “за изцерение на болните и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време”.

На 29 март руският патриарх Кирил също призова вярващите да се молят от домовете си и да избягват посещенията на църковните храмове. Богослужения продължават да се извършват, а руската православна църква още не е обявила как ще се извършват великденските ритуали.

Религиозните служби са преустановени на много места в Европа. Ватикана взе безпрецедентното решение всички великденски служби да преминат в отсъствието на богомолци. Ограничителни мерки предприе и гръцката църква, която отмени всички богослужения с изключение на неделните литургии, които ще се провеждат в съкратен вариант.

Ограничен е достъпът на християните до светите места в Йерусалим и Витлеем. Джамиите в свещените за исляма градове Мека и Медина също са затворени.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG