Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Битка на разкази за COVID-19". Евродепутати призовават ЕС да отговори на дезинформацията от Русия и Китай


Владимир Путин се появи преди седмица в защитен костюм
Владимир Путин се появи преди седмица в защитен костюм

Група от евродепутати написаха писмо до лидерите на институциите на Европейския съюз (ЕС), с което ги призоваха да засилят отговора срещу руската и китайската дезинформационна кампания за COVID-19, чиято цел е да подкопае доверието в действията на Европа срещу пандемията от коронавирус.

Писмото е подписано в петък от 39 членове на Европейския парламент от различни политически семейства. Най-много - 17, са подписалите от Зелените, следвани от 12 либерали, 7 от Европейската народна партия, 2 социалисти и един представител на крайната левица. Сред авторите на писмото са и българските евродепутати Андрей Ковачев и Ева Мейдел от ЕНП (ГЕРБ).

Призивът е отправен към председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, президента на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската дипломатическа служба Жозеп Борел. Евродепутатите очакват от тях "спешно да предложат концентрирани действия срещу използването на настоящата криза от страни с противникови геополитически амбиции".

"Ние сме сериозно разтревожени от усилията за пропаганда и дезинформация, особено от страна на Китай и Русия. За повечето от нас е ясно, че има опит за подкопаване на ЕС и посяване на недоверие сред нашите и съседни народи към Европейския съюз, неговите ценности и институции", се казва в писмото.

Преди 10 дни Европейската дипломатическа служба разпространи доклад, според който руски медии разгръщат "сериозна дезинформационна кампания" срещу Запада, за да увеличат негативния ефект от епидемията от коронавирус, да създадат паника и да всеят недоверие.

Китай пък полага усилия в т.нар. коронавирус дипломация, като шумно рекламира своята помощ за чужди държави, но пренебрегва факта, че властите в Пекин дълго време криеха информация за епидемията и така вероятно са поставили под риск останалия свят.

До момента над 700 хиляди души по света са заразени, над 34 хиляди са починали, а излекуваните са над 150 хиляди. В България първият случай бе обявен на 8 март, а до днес заразените са 354, като 8 души починаха.

Евродепутатите призовават за "по-ефективно съдействие за всички страни членки", особено за най-засегнатите страни като Италия, Испания и Франция. "Такива мерки трябва да надхвърлят финансови инструменти и трябва да включват конкретни и видими резултати, като например изпращане на оборудване и квалифициран персонал, както и приемане на болни пациенти", пише още в писмото.

Подписалите казват, че трябва комуникационна стратегия за показване на тази помощ, за да се противодейства на дезинформацията и да се даде сигнал към гражданите на ЕС, че европейската солидарност работи".

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел са помолили Жозеп Борел да координира отговора на ЕС срещу дезинформацията, но засега няма конкретна стратегия. Борел публикува статия в сайта на Европейската дипломатическа служба, в която казва, че "има глобална битка на разкази, в която бързината е ключов фактор", както и добавя, че "Китай агресивно налага посланието, че - за разлика от САЩ - те са отговорен и надежден партньор. В тази битка на разкази виждаме също опити за дискредитиране на ЕС и стигматизиране на европейците, все едно всички сме носители на вируса".

Работната група за противодействие на дезинформацията EUvsDisinfo е разгледала 80 случая от 22 януари насам, които са свързани с контролирани от Кремъл медии. Те разпространяват фалшиви версии и конспирации за коронавируса, които произлизат от различни краища на света - Катай, Иран, включително и крайнодесни групи в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG