Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови 20 доказано заразени с COVID-19. Броят на случаите приближава 400


Заповедта за носене на маски на обществени места бе отменена
Заповедта за носене на маски на обществени места бе отменена

399 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. 20 са положителните проби, отчетено в рамките на деня във вторник. 19 19 от тях са регистрирани в София и един в Перник. Това обяви правителствената пресслужба.

На 13 март България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България към 31 март смъртните случаи са 9, а 17 са оздравелите.

От хората, за които е доказано, че са заразени с коронавирус 146 са тези настанени под лекарско наблюдение. 14 са интубираните пациенти.

От всички, за които установено, че са заразени 277 са мъже, а 172 са жени.

От потвърдените случаи на заразени 20 души са медицински персонал.

На сутрешния брифинг във вторник завеждащият Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че първи случай е регистриран в област Силистра.

В света броят на заразените са вече над 805 хил. души. Броят на починалите надвиши 39 хил., а оздравелите са повече от 173 хил.

Смъртните случаи в САЩ са вече над 3 хил., съобщиха от университета „Джон Хопкинс“, цитирани от Франс прес. Случаите в страната са най-много в сравнение с останалите страни в света – повече от 164 хил. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че в страната са направени повече от един милион тестове.

В една от най-тежките точки в страната – Ню Йорк пристигна плаваща военна болница, корабът „Комфорт“ с 1000 легла, за да бъде подпомогната кризата в болничната система в града. На кораба има и 12 операционни зали и той ще работи по 24 часа в денонощието. Смъртните случаи в града са над 770.

Южният съсед на САЩ Мексико също обяви извънредно положение заради COVID-19. Правителството взе решението, след като случаите на заразени надвишиха 1000, а бяха регистрирани и 28 смъртни случая.

В азиатските държави Япония достигна до 2000 случая на заразени. В Южна Корея новозаразените са 125, с което общият им брой достигна близо 9800. В Китай новите случаи са 48, като всички те са свързани с граждани, завърнали се от чужбина.

Във Франция броят на смъртните случаи нараснаха с 16 % за денонощие и вече са повече от 3000. Расте и броят на настанените в интензивните отделения, които са вече над 5100. В столицата Париж се търсят и варианти за увеличаването на капацитетите в болниците.

В понеделник вечерта унгарският парламент гласува широки правомощия на премиера Виктор Орбан, който ще може да управлява с издаването на укази. Законът, с който се продължава обявеното вече извънредно положение, предизвика критики от опозиционните партии, от правозащитни групи и Съвета на Европа - главния правозащитен орган в Европа, тъй като не съдържа времево ограничение. В Унгария до момента са потвърдени 447 случая на заразени, както и 15 смъртни случая.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG