Връзки за достъпност

Извънредни новини

Починалите с COVID-19 в България са 14, потвърдените случаи достигнаха 485


Венцислав Мутафчийски Тодор Кантарджийски
Венцислав Мутафчийски Тодор Кантарджийски

Четирима пациенти с новия коронавирус са починали през последното денонощие. Общият брой на диагностицираните със заболяването, които са загубили живота си, става 14.

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб сутринта в петък беше съобщено за смъртта на мъж на 81 години с придружаващи заболявания, който е лекуван в Стара Загора и на 57-годишен мъж, лекуван в „Пирогов“ в София.

По-късно Министерството на здравеопазването съобщи за още двама починали със заболяването. Става дума за 83-годишен мъж с онкологично заболяване, лекуван в Кюстендил, и 83-годишна жена също с придружаващи заболявания, хоспитализирана в Александровска болница.

Потвърдените случаи на COVID-19 в петък следобяд са 485 по данни на Националния оперативен щаб. От тях 173 са под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с коронавируса са в интензивни отделения и клиники. Сред заразените има 22 медицински специалисти.

Излекуваните пациенти са общо 30.

Първият случай на COVID-19 в България беше установен на 8 март. На 13 март беше въведено извънредно положение. Затворени са всички заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Преждевременно прекратиха работата си и всички зимни курорти, а най-големият ски-център Банско беше под 14-дневна блокада. Всичко най-важно за ситуацията може да следите тук.

По думите на ръководителя на Националнип оперативен щаб Венцислав Мутафчийски от брифинга в петък сутрин в софийската Спешна помощ медиците са тествани периодично за коронавирус. „Вече има и масово тестване, което започва от ден днешен във Военномедицинска академия. Първите 40 вече са пристигнали“, посочи той.

Той посочи още, че въпреки установените три случая на COVID-19 в парламента, към момента няма нужда той да бъде поставян под карантина. Обмисля се депутатите да бъдат тествани втори път.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че в петък на медицинските и немедицинските специалисти, които са участвали на първа линия в борбата срещу коронавируса, ще бъдат преведени обещаните допълнителни възнаграждения в размер на 1000 лв. Данъкът и осигурителните вноски върху тази сумата ще бъъдат поети от държавата и тя ще преведе по 1537 лева на човек.

По думите на Ананиев общо 2,6 млн. лева ще получат 1700 души в 34 лечебни заведения. Други 3,4 млн. лева ще получат хора и спешната помощ и Центъра за заразни паразитни болести.

Заразените с коронавирус по света вече са над 1 милион души, а оздравелите са над 200 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG