Връзки за достъпност

Извънредни новини

България подкрепи декларацията на 16 държави срещу подкопаването на демокрацията заради COVID-19


Премиерът на Унгария Виктор Орбан по време на глсуването на извънредните му правомощия в парламента

България се е присъединила към декларацията на 16 европейски държави, които се обявиха срещу приемането на извънредни мерки заради разпространението на COVID-19, които могат да нарушат демократичните принципи. Това стана ясно от кратко съобщение на сайта на Министерството на външните работи (МВнР).

„В тази безпрецедентна ситуация е легитимно държавите членки да приемат извънредни мерки за защита на своите граждани и преодоляване на кризата. Въпреки това сме дълбоко загрижени за риска от нарушаване на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, произтичащ от приемането на някои извънредни мерки“, се казва в декларацията на Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция.

Тя беше подписана на 1 април от 13 европейски държави. Впоследствие се присъединиха Литва, Латвия и Естония. България изрази подкрепа към декларацията на 3 април.

В декларацията не се споменава конкретна държава, дала повод за становището. Редица медии обаче посочват приемането на извънредни мерки в Унгария, които дават право на унгарския премиер Виктор Орбан да управлява страната с укази и сам да удължава извънредното положение, без това да бъде одобрено от парламента. Освен това нарушителите на въведените мерки и тези, които разпространяват грешна информация за епидемията, са заплашени от затвор.

В петък на сайта на унгарското външно министерство беше публикувано съобщение, че Будапеща се присъединява към позицията.

„Извънредните мерки трябва да бъдат ограничени до строго необходимото, да имат пропорционален и временен характер, да се подлагат на редовен контрол и да съблюдават гореспоменатите принципи и задълженията по международното право. Те не трябва да ограничават свободата на изразяване или свободата на медиите“, се казва още в декларацията.

В България за кратко също беше въведена санкция за „разпространяване на невярна информация“. Предвиждаше се лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева за всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест. Поправката беше гласувана по предложение на ГЕРБ. Текстът беше отменен след като президентът Румен Радев наложи вето върху тази и още една разпоредба в закона за извънредното положение.

Междувременно депутати от ВМРО предложиха промени в Закона за радиото и телевизията, които предвиждат Съветът за електронни медии (СЕМ) да разпорежда свалянето на неверни публикации и да иска от съда блокиране на достъпа до съответните сайтове в рамките на 72 часа.

От 2018 г. Европейската комисия води няколко наказателни процедури срещу правителството на Унгария за нарушаване на върховенството на правото, включително за свободата на сдружаване, за правата на малцинствата и на медиите. По инициатива на Европейския парламент беше започната и процедура, която може теоретично да доведе до отнемане правото на глас на Будапеща при вземане на решения в Съвета на ЕС.

Заради въдедените извънредни мерки в Унгария 13 партии от Европейската народна партия (ЕНП) поискаха партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС да бъде изключена от европейското си политическо семейство. Искането на тези 13 партии ще позволи на председателя на ЕНП Доналд Туск да даде началото на процедура за изключване.

"Използването на пандемията за въвеждане на постоянно извънредно положение е политически опасно и морално неприемливо", коментира Туск.

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в света надмина 1 милион, а жертвите са близо 54 000, както се вижда на тази карта, обновявана в реално време. В България жертвите на коронавируса са 13 души, а заразените са 477.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG