Връзки за достъпност

Извънредни новини

577 заразени с COVID-19 в България. Нов смъртен случай


12 са новите случаи на заразени с COVID-19 в България за деня
12 са новите случаи на заразени с COVID-19 в България за деня

12 са новите потвърдени случаи на заразени с COVID-19 в България за деня, с което общият им брой достигна 577 души, обявиха от правителствената пресслужба. За деня е регистриран един нов смъртен случай, който е от София.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Бяха затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Бяха отменени и всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

Починалият във вторник мъж е на 36 години и е бил хоспитализиран в УМБАЛ "Света Анна" заради "белодробно страдание".

Трима души са оздравели в рамките на последните 24 часа, а от общия брой на инфектираните 213 са настаненени в болница.

Регистриран е нов, осми случай на заболял служител на Спешна помощ в София, с което положителните проби на медицинските лица в страната достигна 31.

В понеделник вечерта здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, с която се забрани влизането на граждани от трети страни на територията на България през всички гранични пунктове. Беше забранено също и влизането на чужди граждани, преминали през 12 европейски държави: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург.

Със заповедта се потвърждават и правилата за 14-дневната карантина, на всички лица, пристигащи от чужбина, но се предвиждат и изключения. Въвеждат се специални правила за водачите на тежкотоварни камиони, с които им се позволява да шофират и извършват товарно-разтоварни дейности, да преминават транзитно през страната, както и да я напускат преди изтичането на срока на карантината.

С друга заповед на здравния министър се разрешава и отварянето на фермерските пазари, чиято дейност ще бъде строго регулирана, в синхрон с предвидените противоепидемични мерки. Разрешава се също и при наложена карантина на контактни, здрави лица в животновъдните ферми и преработващите предприятия, те да продължат работата си с подписана декларация. Дава се и възможност за достъп на стопаните до обработваеми земеделски площи.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG