Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът остави без заплати цялото държавно управление. Включително и Ангел Кунчев


Главният здравен инспектор Ангел Кунчев (вляво) е член на политическия кабинет на министъра на здравеопазването. Като такъв и той остава без заплата
Главният здравен инспектор Ангел Кунчев (вляво) е член на политическия кабинет на министъра на здравеопазването. Като такъв и той остава без заплата

Народните представители, министрите, техните политически кабинети, както и ръководителите на държавните и изпълнителните агенции остават без заплати от 1 април до края на извънредното положение. Тази редакционна поправка в Закона за мерките по време на извънредното положение приеха 170 депутати късно вечерта в понеделник. Предложението беше направено от Красимир Ципов от ГЕРБ като отговор на предложението на БСП народните представители да си замразят заплатите в знак на солидарност - т.е. да не се възползват от предвиденото автоматично индексиране спрямо средната заплата в страната.

Резултатът от това решение на Народното събрание е, че стотици мъже и жени от върха на държавното управление остават без заплати до 13 май, докогато се очаква да бъде удължено извънредното положение. Според административния регистър в България има 17 министерства, 12 държавни агенции и 29 изпълнителни агенции. Заедно с членовете на политическите кабинети на министрите и още 240 депутати това прави няколкостотин души, които остават без заплати.

Сред засегнатите е и главният здравен инспектор Ангел Кунчев, който е член на политическия кабинет на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Министърът също остава без заплата, както и ръководителите на агенциите по лекарствата и по медицински одит - все институции, които активно участват в борбата срещу коронавируса. Сред "санкционираните" е и ръководителят на разузнаването, той като и то е със статут на държавна агенция. Какво точно гласи решението на Народното събрание ще научим когато то бъде публикувано в Държавен вестник.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. До момента заразените са 565 души, а 22 починаха от болестта. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

Предложението за временното отнемане на заплатите беше направено от управляващите от ГЕРБ, а 170 народни представителите гласуваха „за“.

Изключение от предвидените промени е предвидено за президента, вицепрезидента, ръководителите на съдебната власт и различните регулаторни органи, чийто възнаграждения също са обвързани с депутатските.

До промените се стигна, след като в началото на април предвиденото увеличение на депутатските заплати предизвика обществено недоволство. Те трябваше да достигнат до тройния размер на заплатите в публичния сектор или 4284 лв.,

В края на миналата седмица председателката на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че замразяването на заплатите ще бъде „популизъм“ и призова те все пак да бъдат увеличени, като се следва примера на представителите на ГЕРБ, които даряват по една трета от тях в избирателните си райони. В последствие Караянчева се извини за изказването си.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов съобщи на извънреден брифинг, че от ГЕРБ все пак ще предложат замразяването на заплатите на нивото им от декември 2019 г.

На снощното заседание в пленарна зала управляващите първоначално предложиха именно замразяването на заплатите на нивото им от декември миналата година, но впоследствие взеха различно решение.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG