Връзки за достъпност

Извънредни новини

Църковните служби в Гърция по Великден ще бъдат отслужени без миряните


A worker in a protective suit disinfects the church of the Kastritsis Monastery Работник с предпазно облекло извършва дезинфекция на църква в гръцкия манастир в Кастрица
A worker in a protective suit disinfects the church of the Kastritsis Monastery Работник с предпазно облекло извършва дезинфекция на църква в гръцкия манастир в Кастрица

Всички храмове и религиозни обекти в Гърция ще бъдат затворени за обществеността между 12 и 20 април, включително и по време на литургиите преди и на Великден. Това решиха гръцките министерства на образованието и вероизповеданията и на здравеопазването като предпазна мярка срещу разпространението на епидемията от коронавирус в Гърция, съобщи агенция АНА-МПА във вторник.

Над 1,3 милиона души по света са потвърдени като заразени с коронавируса COVID-19, починалите надхвълиха 74 хиляди. 13 март в България беше въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Бяха затворени всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Бяха отменени и всички културни и спортни събития. Всичко най-важно за ситуацията можете да прочетете тук. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

За опазването на общественото здраве се забранява извършването на свещенодействия за всички религии и вероизповедания. Литургиите и други свещенодействия ще могат да бъдат извършвани само от религиозния служител и негови помощници при закрити врата, като общият брой на хората по време на церемонията не бива да надвишава четирима, се казва в решението на двете министерства.

Свещенослуженията в частни имоти, независимо при какви условия, са забранени. Остава разрешено излъчването на литургиите по телевизия и радио, както и в интернет.

По данни на гръцкия вестник "Катемерини" в края на април властите ще започнат да обсъждат график на постепенно премахване на ограниченията, ако темповете на разпространението на инфекцията бъдат ограничени.

„Като останем вкъщи през април, ще бъдем в състояние през май да се радваме на резултатите от отговорната си позиция“, каза в понеделник говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Според информациите от гръцките медии закритите обсъждания в правителството за първия етап от отмяната на мерките вече са започнали, а основен фокус е поставен върху отварянето на търговските обекти и училищата. Извънредните мерки в Гърция към момента са до 27 април. Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Гърция има 1735 потвърдени

В България се предвижда църковните литургии за Великден да бъдат отслужвани извън храмовете, на открито, за да се намали заплахата от разпространяване на заразата от коронавирус. Полицията ще следи да няма струпване на хора и да бъде спазвана дистанцията от 2 метра между гражданите.

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обаче призова хората да си останат вкъщи и да празнуват със семействата си, без да се събират с допълнителнителни близки. Властите очакват пикът на епидемията от коронавирус да настъпи в края на април и началото на май.

Премиерът Бойко Борисов призова от профила си във Фейсбук българите към дисциплина и спазване на ограниченията за движение и събиране. Той написа, че е наясно с недоволството от предприетите мерки, но засега ситуацията трябва да се запази.

„Никога не съм оставал безразличен. Това ще продължи и занапред. Днес обаче ситуацията е различна. Виждам каква тежест понася всеки заради борбата срещу епидемията. Но Ви уверявам, че всичко това си струва. Предприетите действия от нас дават резултат“, написа Борисов и подчерта, че е необходимо запазване на дисциплината сред населението.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG