Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорден брой починали хора с COVID-19 за ден в САЩ. Пик на новозаразените в Русия


Полицаи проверяват самоизолиралите се хора в жилищна кооперация в Омск, Русия
Полицаи проверяват самоизолиралите се хора в жилищна кооперация в Омск, Русия

През последните 24 часа в САЩ са починали 1939 души от коронавирус, което е най-големият брой жертви, регистрирани за едно денонощие в света от началото на пандемията, предаде в сряда Франс прес, позовавайки се на данни от университета „Джонс Хопкинс“. Така смъртните случаи в страната надхвърлиха 12 700.

„Америка продължава да извършва повече тестове от всяка друга страна в света и според мен това е и причината да имаме повече случаи“, коментира във вторник президентът Доналд Тръмп.

Към сряда сутринта в световен мащаб заразени са над 1.4 млн. души, броят на жертвите надвишава 82 000, а излекуваните са повече от 302 000. Данните можете да следите в реално време на тази карта. В България общият брой на потвърдените случаи на заразени с COVID-19 достигна 581, починалите са 23, а оздравелите – 42 души. В страната от 13 март действа извънредно положение, което беше удължено до 13 май. Тук можете да прочетете всичко за развитието на ситуацията в България.

Според данните на университета „Джон Хопкинс“ общия брой на потвърдените носители на коронавируса в САЩ представлява една четвърт от официално обявените случаи в целия свят. Страната вече настига по брой жертви двете най-засегнати от COVID-19 държави в момента – Италия със над 17 000 починали и Испания с близо 14 000.

Лек спад на новите жертви в Италия

Междувременно в Италия бе отчетен лек спад на броя на починалите във вторник, както и най-ниското увеличение на новозаразените от 13 март насам. По данни на местната Агенция за гражданска защита за един ден са се възстановили 24 392 души, а 3 792 души са на интензивно лечение в сравнение с 3 988 в понеделник – четвърти пореден дневен спад.

С над 4000 случая се увеличи броят потвърдените случаи на коронавирус в Германия през последното денонощия, с което заболелите в страната станаха общо над 103 000, съобщи институтът „Роберт Кох“, цитиран от Ройтерс. Броят на смъртните случаи нарасна с 254 до 1861.

Масово тестване в рискови райони в Гърция

Гърция започва в сряда масово тестване по домовете на хора в райони, където се предполага, че има мащабно разпространение на COVID-19, предаде кореспондент на БНР. В действие влизат 500 мобилни екипи от специалисти, които безплатно ще тестват населението в районите с предполагаем по-висок риск от разпространение на заразата.

Правителството финансира с 11 милиона евро Националната организация за обществено здраве, която е изпълнител на програмата. Изборът на районите се определя на базата на данните на Министерството на здравеопазването. По-широко тестване на населението дава възможност на медиците да идентифицират заразените и да ги поставят под карантина, дори и когато пациентите не показват тежки симптоми.

Правителството удължи до 27 април мерките по ограничение на движението, като се очаква дори затваряне на националната пътна мрежа преди Великден, за да не се допусне разпространение на коронавируса.

Русия – "държава от вирусолози"

Властите в Русия отчетоха най-голям брой новозаразени и най-голям брой починали за един ден. Потвърдените случаи в Руската федерация се увеличиха през изтеклото денонощие с 1175 души, с което общият им брой стана 8672, съобщи в сряда местният щаб, цитиран от ТАСС. В Москва са регистрирани нови 660 заразени с вируса и броят им в руската столица вече е 5841.

„Следим ситуацията внимателно и отчитаме както положителния, така и негативния опит на останалите държави. Но ще оставя да говорят специалистите в областта на вирусологията. Вече всички се превърнахме във вирусолози – държава от вирусолози“, коментира президентът Владимир Путин.

Ръст на новозаразените в Китай

В същото време почти двойно се увеличиха потвърдените нови случаи на заразени в Китай заради новопристигнали в страната болни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от Националната здравна комисия.

За едно денонощие в страната бяха регистрирани 62 новозаразени спрямо 32 за предни ден, сочат официалните данни. Това е най-големият брой от 25 март насам и той се дължи главно на пристигнали от чужбина заразени – общо 59 души. Броят на заразените без симптоми се е увеличил повече от четирикратно и те са 137, като внесените случаи са 102, уточни още здравната комисия.

За да спре внасянето на заразата от чужбина, Китай намали драстично броя на международните полети и на практика отказва достъп на всички чужденци. Наскоро правителството затегна скрининга на пътниците, пристигащи по суша. Беше въведен и стриктен протокол за тестване вътре в страната заради опасения от нов бум на коронавирус заради носители, които не са проявили симптоми.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG