Връзки за достъпност

Извънредни новини

Средно 4000 безработни се регистрират на ден от началото на извънредното положение в България


Опашка от безработни пред бюрото по труда в столичния кв. "Изток"
Опашка от безработни пред бюрото по труда в столичния кв. "Изток"

Над 61 600 души са подали заявления в бюрата по труда в България като безработни от началото на извънредното положение, обявено на 13 март заради пандемията от коронавирус. Това съобщи в сряда социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ средно по 4000 души на ден минават през бюрата по труда в цялата страна. Общо 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение, а 9830 са намерили работа от началото на извънредното положение. В тази статистика влизат безработни, освободени от работа в България, завърнали се от чужбина и регистрирани с цел помощи.

Първият случай на заразен с вируса в страната беше потвърден на 8 март. Тук можете да следите ситуацията в България. Към сряда сутринта в световен мащаб заразени са на 1.4 млн. души, броят на жертвите надвишава 82 000, а излекуваните са повече от 302 000. Данните можете да следите в реално време на тази карта.

Заради големите опашки пред бюрата по труда във всички областни градове ще бъдат осигурени полицаи, които да следят за реда и спазването на дистанция между хората както изискват мерките на здравните власти срещу разпространението на коронавируса. Сачева припомни, че безработните могат да подават заявления електронно и по пощата, след като ги свалят от сайта на Агенцията по заетостта. По думите ѝ обаче едва 3% от хората ползват електронните услуги в системата на труда и социалната политика.

Само за последните 20 работни дни са били обработени над 103 000 различни заявления, като в тях влизат не само заявления от хора, които се регистрират за първи път като безработни, но и такива, които би трябвало да се разписват при изтичане на различни срокове, свързани с техните обезщетения. По този повод Сачева напомни, че всички срокове се удължават автоматично до края на извънредното положение както за вече регистрираните безработни, така и за тези, които имат право да ползват различни социални помощи. Удължаването важи и за хората, които имат изтичащи срокове на ТЕЛК решения.

По данни на социалното министерство до момента Националният осигурителен институт (НОИ) е изплатил обезщетения за общо над 15 400 лв. като средният им размер е по около 650 лв. на човек.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG