Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не им харесва как дишам". Журналистка документира сама смъртта си от коронавирус


Анастасия Петрова публикува тази снимка от болницата в Перм
Анастасия Петрова публикува тази снимка от болницата в Перм

"Днес трябваше да е първият ден от отпуската ми", пише на 23 март Анастасия Петрова на Фейсбук страницата си. "Вместо това ми е първи ден болничен".

"През нощта ме втресе", продължава 36-годишната журналистка от Перм, Русия. "Заболя ме гърлото и започнах да кашлям. Обадих се на лекар и отговорих на въпросите им - с кого съм контактувала, дали е имало хора, които скоро са се прибрали от чужбина. Имаше трима такива, но и тримата се бяха прибрали преди повече от две седмици".

Анастасия пише, че е взимала ибупрофен, защото е вдигнала температура 38,4 градуса. Половин час по-късно тя пише, че е пристигнал лекар.

"Тя не искаше да влезе. Питаше ме за симптомите ми от метър разстояние. Обеща, че някой друг ще дойде да ми направи тест за коронавирус и че резултатите ще пристигнат след 24 часа. Каза ми, че не мога да напускам апартамента 14 дни. И добави: "Не се тревожи. Никой не е отменил обикновения грипен сезон тази година", пише още журналистката.

Същата вечер Анастасия Петрова отново пише във Фейсбук какво й се случва - температурата достига 39 градуса и нищо не може да я свали.

"Никой не дойде да ми направи тест, нито ми отговаряха на обажданията", пише тя рано на сутринта на 24 март. "Нямам задух, но кашлям". Петрова допълва, че е променила настройките за публичност на този пост, за да не го прочете майка й.

"Моля ви, не го споделяйте с нея", допълва тя.

Анастасия Петрова
Анастасия Петрова

После тя вика линейка, която я откарва в болница. Там умира на 31 март.

Петрова е сред известните журналисти в град Перм, където живеят един милион души. Той се намира на 1500 км североизточно от Москва, в планината Урал. Тя е била редактор в икономическия вестник "Бизнес интерес".

"В конфликтни моменти", казва Петрова в интервю за професионалния вестник "Журналист" през октомври 2019 г., "ако говорим за честен бизнесмен, който си плаща данъците, ние винаги сме на неговата страна".

Майката на Анастасия, Марина Шилова, също е известен местен журналист. "Настя е потомствен журналист. Тя наследи най-добрите качества на майка си, основно решителността в преследване на целите", казва редакторът на сайта на "Бизнес интерес" Светлана Данилова.

Петрова е писател, художник и самотна майка на двама сина. Тя е била алергична към пеницилин и през годините е прекарала няколко тежки пневмонии, които са увредили белите й дробове.

В свой пост във Фейсбук от 24 март Анастасия пише как е седяла дълго в линейката пред входа на инфекциозната болница, докато парамедиците са спорели по телефона какво да правят с нея. "Те нямат инструкции къде да карат хората. Никой няма ясна идея за каквото и да било".

Накрая я карат в друга болница, където лекарите не са крили гнева си срещу колегите им от първата болница.

"Доста страшно"

Петрова е настанена сама в стая с три легла. Пише, че в другите стаи е по същия начин.

"Дадоха ми стандартните лекарства срещу настинка. Поставиха ме на кислород, защото не им харесва как дишам. Сега оставам в изолация за две седмици, докато не дам два отрицателни теста за коронавирус", пише тя.

Петрова е писала съобщения на приятели от болницата
Петрова е писала съобщения на приятели от болницата

Малко по-късно двама лекари я посещават и решават, че тя няма нужда да бъде поставена на апарат за обдишване. "Въпреки това, когато доктор от интензивно отделение внимателно разглежда показанията ви, си е доста страшно".

На сутринта Петрова дава проби за тестове за коронавирус и за традиционен грип.

"Сега чакам", пише тя. После поства снимка на закуската си, която е в съдове за еднократна употреба с инструкции да бъдат изхвърлени в специално кошче.

По-късно през деня тя все още чака резултати от тестовете и пише на приятел: "Нито докторите, нито аз мислим, че имам коронавирус. Не е необходимо да затварят всичко заради мен". След направена рентгенова снимка, Анастасия официално е с диагноза пневмония.

На 25 март тя забелязва, че вече повече от ден продължава да поддържа температура от 38 градуса. Петрова добавя, че се чувства все едно "постоянно потъва", не отговаря на никого и спи през 90 на сто от времето.

На следващия ден тя пише, че треската й не спира. Температурата се покачва до 39 градуса. После лекарите успяват да я свалят с лекарства, но след няколко часа на 37 градуса, температурата пак се покачва.

В ранния следобяд на 26 март тя пише, че първият тест за коронавирус е отрицателен. На 29 март тя пише отново това във Фейсбук. Малко по-късно е поставена на командно дишане и така умира на 31 март.

На 1 април здравният министър на Пермска област Оксана Мелехова казва, че диагнозата на Петрова е "двустранна пневмония".

На 2 април журналистката Юлия Балабанова, приятелка на Петрова, публикува скрийншот от чат от 29 март, в който Анастасия казва, че "вторият тест е положителен".

Подозрителни числа

Няколко часа след това здравните власти в Перм променят официално причината за смъртта на Петрова на "двустранна пневмония, предизвикана от коронавирус".

"Този случай показва как властите се опитват да крият истинската картина с коронавируса в Русия", казва пред Радио Свободна Европа журналистът от Перм Валери Мазанов.

Официално обявеният брой заразени с COVID-19 в Русия до четвъртък по обяд е 10 131 души, а починалите са 76. Много хора обаче предполагат, че истината е по-различна.

Анастасия Петрова
Анастасия Петрова

Изпълняващият длъжността губернатор на Пермска област Дмитрий Махонин признава, че властите са прикрили причината за смъртта на Анастасия Петрова и коментира по този повод, че "трябва да казваме истината на хората".

"Няма да позволя да се лъже, особено от здравното министерство", казва той на 2 април.

Написано с помощта на кореспондента в Перм на руската служа на Радио Свободна Европа Юри Куроптев.

В България заразените от COVID-19 са над 600, а починалите са 24. По света заразените вече са над милион и половина души, а жертвите достигат 90 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

XS
SM
MD
LG