Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четири държави ще пускат българи с изтекли документи да се приберат в родината си


Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция писмено са декларирали пред българското външно министерство, че ще пускат българи с изтекли лични документи да се приберат в родината си. Това обяви в сряда вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева с уточнението, че става въпрос за еднократни пътувания от съответните страни към България.

МВнР изпрати писма до редица държави с молбата да дадат възможност на български граждани с лични документи с изтекла валидност да се приберат в родината си в периода между 15 март и 15 октомври.

Засега такова съгласие са декларирали само Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция. САЩ пък са информирали София, че преценката дали да пропусне български гражданин с изтекли документи се прави от служителя на агенцията за транспортна сигурност на съответното летище. По този повод Захариева предупреди завръщащите се оттам българи да не разчитат, че ще могат да излетят за България с изтекли документи, а да ги подновят преди пътуването.

Тази ситуация е свързана с обявеното на 13 март извънредно положение в страната заради пандемията от коронавирус. Първият случай на заразен с вируса в България беше потвърден на 8 март. Тук можете да следите актуалните данни за заразените, починалите и излекуваните. Към сряда сутринта в световен мащаб заразени са на 1.4 млн. души, броят на жертвите надвишава 82 000, а излекуваните са повече от 302 000. Данните можете да следите в реално време на тази карта.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG