Връзки за достъпност

Извънредни новини

618 потвърдени случаи на COVID-19 в България. 33 са заразените медици


618 са потвърдените случаи на COVID-19 в България по данни на Националния оперативен щаб. В петък са доказани още 7 нови случая, като 6 са в София и 1 в Панагюрище. Лабораториите продължават да работят до късно през деня.

230 души с потвърден COVID-19 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 32-ма души са в интензивни отделения и клиники. Няма съобщени нови случаи на починали пациенти.

Общо 33 медицински служители са били заразени до момента.

От 13 март в България е в сила извънредно положение и действат редица ограничителни мерки срещу разпространението на пандемията от коронавирус. Първият случай на заразен с вируса в страната беше потвърден на 8 март. Тук можете да следите ситуацията в България.

От щаба обявиха по-рано, че е завършило тестването на полицейските служители. При общо 1016 тествани 1007 са били с отрицателен резултат. При двама е установено, че са инфектирани в последните дни, а седем са „имали среща с вируса“. Това е установено на базата на открити антитела. При един служител на МВР е установено, че има симптоми, които наподобяват тези на заболяването, но неговият тест е бил отрицателен.

Членовете на щаба обясниха също, че към момента няма информация затова дали и как се трупа имунитет от заразата и не е ясно дали изобщо се създава такъв.

Проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че той и колегите му са забелязали, че в социалните мрежи текат кампании, в които се предлагат различен вид медикаменти, които са със съмнителен произход и е неясно дали помагат при лечение. Той каза още, че са били уведомени компетентните власти, които да вземат мерки в тази посока.

Мутафчийски уточни, че в състоянието на карантина, в което е държавата и здравните заведения се намират в момента, вече са направени изключения, но тепърва ще се предприеме създаване на „зелени коридори“ за бременните жени и за предстоящите детски имунизации. По негови думи е необходимо болниците постепенно да се върнат към нормалния си начин на работа, но с действащи отделения за COVID-19.

Председателят на щаба направи коментар, че на базата на проведените изследвания при полицейските служители и военнослужещите, преценката на правителството и здравните власти се е оказала правилна и евентуалното масово тестване е щяло да бъде скъпо и неефективно.

След журналистически въпрос от щаба направиха уточнение, че се следи и общата смъртност на територията на България, а данните ще бъдат изнесени на брифинга в петък сутрин.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG