Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общо 60 000 смъртни случая на COVID-19 в Европа. В САЩ положението остава тежко


Медицински служители придружават тялото на починал пациент в квартала на Ню Йорк Бруклин.
Медицински служители придружават тялото на починал пациент в квартала на Ню Йорк Бруклин.

Повече от 60 000 станаха жертвите на COVID-19 в Европа, което представлява близо 70 % от всички смъртни случаи на планетата, предаде Франс прес. В САЩ за втори пореден ден бяха регистрирани над 2 000 жертви, съобщиха от университета „Джон Хопкинс“.

На 30 януари Световната здравна организация (СЗО) обяви за глобална заплаха новия коронавирус, който за първи път беше открит в края на 2019 г. в Китай. На 11 март СЗО обяви, че става дума за пандемия. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

В България, която обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март, има над 20 смъртни случая. Над 600 са доказаните случаи на коронавирус. Тук можете да следите ситуацията в България.

Европа

Във Великобритания през последното денонощие беше регистрирано ново най-високо ниво на смъртните случаи, като починалите станаха 938, с което общият брой на смъртните случаи в страната надхвърли 7000.

По данни на здравното министерство заразените са над 61 000, а тестове са били направени на общо 282 000 души.

По думи на директора на Националната здравна служба (NHS) Стивън Поуис в страната се наблюдават признаци на стабилизиране на броя на заразените и хоспитализираните в кралството.

Премиерът Борис Джонсън засега остава в интензивното отделение на болницата „Сейнт Томас“, но състоянието му се подобрява.

Данните от Италия за пореден ден показват спад на смъртните случаи в страната. За последното денонощие са регистрирани 542 смъртни случая, с което общият им брой достигна 17 699. 2000 пък са новите случаи на излекувани, които достигнаха общо 26 491 души. Намалява и броят на настанените в интензивните отделения.

Във Франция, друга от най-тежко засегнатите страни в света, броят на смъртните случаи за денонощието е 550, с което общият им брой доближи 11 000 души. Не е ясно обаче дали в статистиката са включени и данните са починали в старчески домове. Френският главен здравен инспектор Жером Саломон съобщи, че поради "технически проблем" не са осъвременени данни за починалите в тези учреждения. По думи на премиера Едуард Филип наложената преди три седмици изолация на населението е дала резултат за ограничаването на заразата. Беше предложено срокът на карантината да бъде удължен след 15 април. Това се очаква да бъде съобщено в обръщението на президента Еманюел Макрон на 13 април.

В Германия, която по мнението на специалистите е една от държавите, които най-добре се справят с кризата с COVID-19, за последното денонощие броят на заразените се е увеличил с близо 5000 души, с което общият им брой достигна над 108 000 души. Смъртните случаи в страната достигнаха до 2107.

САЩ

Положението в САЩ, страната с най-голям брой инфектирани, остава много тежко. С новите 2000 смъртни случая за последното денонощие общият им брой достигна близо 15 000 човека. Заразените в страната са вече над 430 000, а оздравелите са близо 24 000, съобщават от „Джон Хопкинс“.

Само в щата Ню Йорк за последното денонощие са регистрирани 779 нови смъртни случая, бяха регистрирани и общо 146 690 случая на заразени.

В страната центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че някои служители, заети в жизненоважни сектори като здравеопазването и доставките на храни, които са били в контакт със заразени, ще могат да се върнат на работа, съобщи Асошиейтед прес. Това може да стане обаче при спазване на определени условия - ако служителите нямат никакви симптоми, преди започване на работа се мери температурата им, на работа постоянно носят маска и спазват социална дистанция.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG