Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е честно да стоя отстрани". Баша остави короната "Мис Англия" и отново работи като лекар


Баша Мукърджи в "Бостън пилгрим хоспитал"
Баша Мукърджи в "Бостън пилгрим хоспитал"

"Почувствах, че не е честно да си стоя на сигурно място, докато моите колеги рискуват живота си на първа линия". Това са думи на 24-годишната "Мис Англия" за 2019 г. Баша Мукърджи.

Баша е лекар по професия. Работи в "Бостън пилгрим хоспитал" като младши специалист до октомври 2019 г., когато прекъсва кариерата си, за да се подготви да представи Англия в конкурса "Мис Свят". През август тя става "Мис Англия", малко след като е завършила университета в Нотингам.

"Няма как да не се гордея, че съм "Мис Англия" и че мога да служа на нещо, което е истинска национална гордост, каквото е здравната система", казва Баша в радио интервю малко след завръщането си. Тя прекъсва благотворителната си работа в Азия, за да се завърне на Острова.

В началото на март д-р Мукърджи, която пристига във Великобритания от Калкута на 9-годишна възраст, е в Индия. Там тя подпомага благотворителна организация, посещава училища и прави дарения на дом за изоставени момичета. Когато обстановката във втората ѝ родина започва да се влошава заради разпространението на коронавируса, тя започва да получава съобщения от колегите, с които е работила в болницата. Те ѝ пишат колко е тежка ситуацията в момента и колко им е трудно.

Баша се свързва с ръководството на болницата, за да им съобщи, че иска да се върне на работа.

"Когато си на хуманитарна мисия в чужбина, от теб се очаква да си с корона, да си подготвена... и да бъдеш красива", казва младата докторка. Тя споделя, че е осъзнала, че едва ли има по-добър начин в момента да бъде полезна.

Завръща се във Великобритания на 1 април, след като благодарение на Британското посолство в Калкута успява да намери полет от Индия до Франкфурт и оттам до Лондон.

Баша се самоизолира за две седмици и предстои през следващата седмица да се завърне на работа като лекар в болницата. Тя е специалист по респираторна медицина, но по думите ѝ в момента лекарите правят всичко и работят там, където има нужда от тях.

"Това е най-подходящият момент да бъда "Мис Англия" и да помогна на Англия във време, в което има нужда", казва младата лекарка.

В България заразените от COVID-19 са над 600, а починалите са 24. По света заразените вече са над милион и половина души, а жертвите достигат 90 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG