Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масови гробове за жертви на COVID-19 в Ню Йорк. Австралия изважда хеликоптери срещу нарушителите


Снимки с дрон показаха масови погребения на жертви на коронавируса на остров Харт край Ню Йорк
Снимки с дрон показаха масови погребения на жертви на коронавируса на остров Харт край Ню Йорк

Снимки на масови гробове, заснети с дронове, се появиха в Ню Йорк в петък след като броят на починалите надмина 7700 души, съобщи Би Би Си.

Видео, публикувано от Huffington Post, показва хора да спускат със стълба ковчези в огромна яма на остров Харт. Мястото се използва за починали, които нямат роднини или средства за индивидуално погребение.

По последни данни в щата Ню Йорк, който е най-силно засегнат от епидемията, има повече случаи на коронавирус, отколкото във всяка друга държава по света. Броят на заразените достигна 162 882, с 10 хиляди повече от четвъртък. Починалите за ден са 799. В Китай откъдето тръгна епидемията, са регистрирани общо 82 хиляди случая.

В САЩ са потвърдени над 462 хил. случая и близо 16 500 починали. В световен мащаб има 1,6 милиона заразени с коронавируса и 95 хил. жертви. В България са доказани 624 случая. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

700 хиляди са заразените в Европа

Европейския център за превенция и контрол на заболяванията съобщи за 697 732 потвърдени случая в Европа, от които 64 хиляди са завършили със смърт. Испания продължава да води по брой на случаите - 157 хил, а Италия по починали - 18 281.

Умрелите в Испания за последното денонощие са 605 - най-малкият брой от 24 май, с което жертвите станаха 15 843. В Германия доказано заразени са над 113 500 души, но починалите са 2373, докато във Франция случаите са 87 хиляди и над 12 200 жертви. 5300 са новите заразени в Германия, 266 души са починали за последните 24 часа.

В Източна Европа най-бързо се увеличават заразените в Унгария - 210 нови случая за денонощието, с което общият им брой надмина 1100 души. Половината от потвърдените случаи са в столицата Будапеща.

Британският премиер Борис Джонсън беше изведен късно в четвъртък от интензивното отделение на болницата “Св. Томас” в Лондон, където прекара два дни. Той обаче остава в болничното заведение, съобщи негов говорител, цитиран от Лондон. Потвърдените случаи в Обединеното кралство надвишиха 65 хиляди.

Всички пневмонии в Русия - коронавирус

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи за 1800 нови заразени и 18 починали (94 общо), с което общият брой на потвърдените за COVID-19 е почти 12 хиляди. 7800 от тях са в Москва. Там са и най-много новозаболели - 1124-има.

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко съобщи в петък, че всички пациенти с пневмония ще бъдат лекувани все едно са заразени с новия коронавирус, без да бъдат чакани резултатите от тестовете за потвърждаване на диагнозата, предаде Асошиейтед прес.

"Виждаме, че заболяването се разпространява бързо, а специфичните му симптоми позволяват да бъде диагностицирано и без лабораторно потвърждение", аргументира се Мурашко.

Австралия ще контролира с хеликоптери нарушителите по Великден

Властите в Австралия предупредиха, че ще използват хеликоптери за преследване на нарушители на забраната за придвижване по време на великденските празници в края на седмицата. Полицията ще използва камери, които разчитат номерата на автомобилите, за да санкционира излезлите на църква или за семейни събирания. Християнските и юдейски храмовете са затворени за вярващи, които са насърчени да наблюдават службите по интернет.

Глобата започва от 1000 австралийски долара (620 американски долара), но варира в различните щати, съобщава Ройтерс.

Според здравния министър Грег Хънт седмицата е решаваща за справяне с епидемията, която вече засяга над 6000 заразени, 53-има от които са починали. В Австралия и Нова Зеландия скоростта на разпространение на инфекцията е по-бавна от други държави след въвеждане на ограничения.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG