Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрия отваря малките магазини. Франция удължава извънредното положение с 4 седмици


Продавачи на плодове и зеленчуци отварят отново своите щандове, носейки маски. Снимката е направена на 14 април във Виена.
Продавачи на плодове и зеленчуци отварят отново своите щандове, носейки маски. Снимката е направена на 14 април във Виена.

Австрия отваря няколко хиляди магазина във вторник в опит да облекчи ограниченията, наложени като част от извънредното положение в страната. Градински центрове, железарии и други малки магазини могат подновяват работата си според плана на правителството, който цели да рестартира икономиката, пише Би Би Си.

Правилата за социално дистанциране обаче остават и от хората се очаква да останат по домовете си. В Австрия е задължително носенето на маски в супермаркети и аптеки.

Страната беше една от първите, които последваха примера на съседна Италия и въведоха стриктни мерки преди повече от месец. Според правителството така са успели да намалят скоростта на разпространение на вируса. До момента в Австрия са доказани около 14 000 случая и почти 400 починали от COVID-19.

От понеделник австрийски магазини под 400 кв. м. имат право да отворят врати, а по-големи магазини и търговски центрове се очаква да започнат работа на 1 май. "Искам да излезем от тази криза колкото се може по-бързо", каза австрийският канцлер Себастиан Курц в неделя.

По света заразените вече са почти 2 милиона души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ. На второ място по брой на случаите към момента е Испания с 170 000, а в Италия заразените са близо 160 000. Във Франция и Германия броят на болните е около 130 000.

Въпреки че пандемията в Европа продължава, някои страни въвеждат облекчаване на рестрикциите, подобно на Австрия. Испания позволява на някои бизнеси да подновят работата си, а Дания отваря училищата за по-малките деца, съобщава Би Би Си.

Италия, която продължава да е една от най-тежко засегнатите страни с повече от 20 000 починали, позволява на ограничен брой фирми да започнат отново да работят. Извънредното положение обаче продължава поне до 3 май.

Френският президент Емануел Макрон обаче обяви, че удължава извънредното положение с още 4 седмици до 11 май. След това правителството планира да започне поетапно отваряне на училищата, но ресторантите ще останат затворени.

"11 май е началото на нова фаза", каза Макрон в обръщение към нацията в понеделник вечер. "Ще бъде прогресивна и правилата ще биват адаптирани спрямо нашите резултати".

Световната здравна организация приветства данните, че скоростта на увеличаване на случаите в някои европейски страни намалява, но предупреждава да не се отменят ограниченията прекалено бързо. Това може да доведе до "смъртоносно активизиране" на епидемията, обяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

В България няма промяна при ограничителните мерки, въведени в началото на извънредното положение през март, освен че носенето на маски стана задължително на 12 април. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Наложена е глоба за разходки в парковете и градините. Тук можете да следите развитието на ситуацията в България.

Страната е близо до пика на заразата според ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски. "В България се взеха най-адекватните мерки, в най-правилното време и с най-адекватния размер", обяви той на редовен сутрешен брифинг в Министерски съвет във вторник.

Във Франция се говори за охлабване на мерките за "събуждане" на строителния бизнес, а в България подобна работа не е била забранявана. "В Австрия се отварят някои магазини, но у нас те не са били затваряни. У нас има 200 предприятия, които работят с други държави в областта на автомобилостроенето, но сега няма за кого да работят", коментира ситуацията в Западна Европа ген. Мутафчийски.

По отношение на ограничителните мерки той посочи, че има тревожни сигнали от Русия, от Турция, а фактът, че броят на случаите в Сингапур се увеличава, е тревожен.

Тук можете да следите разпространението на коронавируса по света – информацията се обновява на всеки час.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG