Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравният министър обяви масово тестване за COVID-19. Потвърдените случаи в България са 747


Кирил Ананиев
Кирил Ананиев

Потвърдените случаи на COVID-19 в България достигнаха 747, съобщи Министерството на здравеопазването в сряда следобед. В рамките на деня са потвърдени 12 нови случая.

Установени са два нови случая на заразени с коронавирус медицински лица – във Военномедицинска академия и в Александровска болница в София. Общият брой на потвърдените случаи сред медицински специалисти е 39.

218 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 31 от тях са в интензивни отделения и клиники.

За първи път са потвърдени случаи на заразени с коронавируса в област Ямбол.

Излекувани са 105 души. Броят на починалите стана 36 след като сутринта беше съобщено за починала жена на 65 години с коронавируса и с придружаващи заболявания, хоспитализирана в „Пирогов“ в София. Средната възраст на починалите е 63,8 г.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви в сряда, че започва масово тестване на българските граждани за коронавирус. „Досега провеждахме тестове на хората, за които имахме съмнение и които са свързани с тези (заразените – б.р.) лица. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем по-голяма част от населението. Имаме 20 000 PCR теста. Очакваме и още, които ще пристигнат. Това ще е пътят по-който вървим“, каза Ананиев, който беше на посещение в Банско с премиера Бойко Борисов.

В сряда Ананиев издаде заповед, с която се разрешава кооперативните пазари и цветните борси да работят и в четвъртък, 16 април. Те ще бъдат затворени от 17 до 19 април включително.

От полунощ на 14 срещу 15 април със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е наложена блокада на с. Паничерево, област Стара Загора.

За срока на блокадата е забранено влизането и излизането на хора от селото. Изключение се допуска само за служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти.

Хората в селото могат да напускат домовете си само за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ. Тази мярка ще бъде в сила в срок от 14 дни.

Отворени ще останат само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Влизането на автомобили, обслужващи жизнено важни дейности като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, лечебните заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Мерките бяха наложени, след като пациент с COVID-19 е напуснал болницата в Стара Загора и е отишъл в селото с такси, съобщиха от Националния оперативен щаб.

В селото ще бъде проведено масово тестване. Досега са установени шест случая, посочи ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

По света заразените вече са почти 2 милиона души, като над 600 хиляди от тях са регистрирани в САЩ.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG