Връзки за достъпност

Извънредни новини

София намалява наемите на фирми, отлага плащането на такса „Смет“


Отстъпки в наемите, неплащане на тротоарно право и отлагане на такса "Смет", са част от мерките в подкрепа на бизнеса в София
Отстъпки в наемите, неплащане на тротоарно право и отлагане на такса "Смет", са част от мерките в подкрепа на бизнеса в София

Фирмите, които наемат помещения на общината, общински дружества и районните администрации, ще могат да ползват отстъпки или ще бъдат изцяло освободени от плащането на наеми.

Това реши единодушно Столичният общински съвет, който заседава виртуално заради ограниченията в петък. Липсват обаче разчети колко ще струва изпълнението на приетите мерки на общинския бюджет, съобщава „Медиапул в петък.

Фирмите, които не са работили заради антивирусите мерки няма да плащат наеми, а тези които докажат спад от 20 до над 50 на сто спрямо същия месец на предходната година, ще получат отстъпка между 20 и 50 на сто от задълженията си.Ползването на помощта ще става след представяне на декларация за преустановяване на работа или намаление на оборотите, както и на счетоводни документи, които доказват спада в приходите. За занаятчии и земеделски производители, които не могат да дадат такива документи, ще има фиксирана отстъпка от наема.

За времето на извънредното положение няма да се плаща и т. нар. тротоарно право, което е вид наем на общинска собственост – тротоар или друга пешеходна площ. Тази мярка се отнася основно за ресторанти, кафенета, барове и други заведения, които напълно са затворени по разпореждане на държавата, или пък работят, но само с доставки до домовете.

Одобрено беше и създаването на специален гаранционен фонд, който да поеме гаранциите за кредитиране на малки и средни предприятия. Със средствата в него – 1 млн. лева, ще се гарантират кредитит до 15 000 лева. Гаранциите могат да ползват фирми и самоосигуряващи се, засегнати от коронакризата. Те трябва да са пряко засегнати от антивирусните мерки. Гаранционният фонд ще се администрира от Общинския гаранционен фонд за малките и средни предприятия.

Два месеца отстрочка беше дадена на гражданите и бизнеса за плащане на първата вноска за такса „Смет“. Вместо до 30 април, тя ще може да се внесе до 30 юни. Със закона за извънредното положение с толкова беше удълже и срокът за ползване на 5% отстъпка при плащането на целия данък сгради и на данъка за автомобил.

Помощ ще получат и общинските диагностично-консултативни, медицински и дентални центрове, чиито приходи са намалели в условията на извънредното положение. Всички 24 общински дружества за извънболнична помощ ще могат да вземат заеми от общинския бюджет. С тях те могат да осигурят максимум по една минимална заплата за не повече от два месеца на служителите си, както и за плащането на осигуровки върху тази сума. Заемите ще са при лихва от 1.1% и с една година гратисен период и две години за погасяване.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви в петък, че приетите облекчения са само "първи пакет от мерки, с който да подкрепим семейния и малкия бизнес в София, така че да успее да преживее кризата и да продължи да работи, да подкрепим общинските болници, които в момента не могат да работят в планирания обем и да подкрепим сектора на независимите творци и културни оператори, които са силно засегнати от ограничителните мерки".

България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март. От тогава са потвърдени 800 случая на заразени, 60% от тях в София, която е най-голямото огнище на заразата. Ситуацията можете да следите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG