Връзки за достъпност

Извънредни новини

Концертът „Един свят: Заедно вкъщи“, посветен на медиците на първа линия, събра 127 млн. долара


Легендите на рок музиката "Ролинг стоунс" се включиха едновременно от четири различни точки, за да изпълнят хита си "You can't always get what you want"
Легендите на рок музиката "Ролинг стоунс" се включиха едновременно от четири различни точки, за да изпълнят хита си "You can't always get what you want"

Концертът „Един свят. Заедно вкъщи“, посветен на медицинските лица, които се борят с пандемията от коронавирус, събра повече от 127 млн. долара, съобщават световните агенции. В събитието, организирано от певицата Лейди Гага и движението Global Citizen, се включиха редица от най-големите звезди на музиката и шоубизнеса.

Извънредното положение заради короновирусната пандемия беше обявено в България на 13 март и беше удължено до 13 май. Затворени са всички театри, кина и концертни зали. Отменени са всички масови събития и това оставя без приходи голяма част от творците на свободна практика. От 00:00 ч. на 17 април до второ нареждане София е под блокада, като е забранено влизането и излизането от столицата.

Осем-часовото шоу се състоеше от живи музикални изпълнения, скечове на едни от най-популярните актьори, както и разказване на историите на хората, които се намират на първа линия в сблъсъка със заразата.

Програмата беше разделена на две части, като първата продължи 6 часа и беше излъчена в най-големите социални платформи. Втората част беше двучасово живо предаване, в чието излъчване се включиха и голям брой телевизионни канали.

Елтън Джон изпълни песента си "I'm still standing"
Елтън Джон изпълни песента си "I'm still standing"

„За всички медицински лица на първа линия – ние сме с вас. Благодарим Ви, че вие сте там за нас“, гласеше посвещението на екрана.

Събраните пари ще постъпят във фонда за подкрепа на Световната здравна организация. Средствата бяха генерирани, въпреки излишното уточнение на Лейди Гага, че събитието не е свързано със събирането на пари, а цели да забавлява и окуражи хората в целия свят.

„Обичам всички изпълнители в #TogetherAtHome. И всички, които гледаха, и всички, които не са или не са могли. Всички имаме значение. Ние сме един свят", написа Гага в Туитър.

Лейди Гага заедно с движението Global Citizen организира събитието
Лейди Гага заедно с движението Global Citizen организира събитието

По време на осем-часовото шоу зрителите имаха възможност да чуят Елтън Джон, Ролинг Стоунс, Пол Макартни, Лейди Гага, Дженифър Лопес, Били Айлиш и др.

Британската Певица Ани Ленъкс отправи послание за солидарност и единение, което медиите по света интерпретираха като обръщение към американския президент Доналд Тръмп във връзка с решението му да спре финансирането на СЗО.

„В този безпрецедентен момент в историята имаме обща отговорност да направим така, че световните здравни системи да останат достатъчно силни, че да успеят да разпознаят и предотвратят бъдещи пандемии, преди те да са се развили“, каза певицата, без да споменава Тръмп по име.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG