Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов рекорд на заразени с COVID-19 за ден. Джамиите остават затворени през Рамазана


Ген. Венцислав Мутафийски по време на сутрешния брифинг
Ген. Венцислав Мутафийски по време на сутрешния брифинг

72 нови случая на заразяване с COVID-19 са регистрирани през последното денонощие - най-голямото увеличение от началото на епидемията. С тях общият брой на потвърдените става 1097, от които 857 са активни, а в болница се намират 270 души, съобщи Националният оперативен щаб.

22 от новорегистрираните случаи са в София, 13 в Плевен - девет от които работници в завод “Мизия”, където беше открито огнище на коронавируса. По пет нови заразени са открити в Сливен, Кюстендил и във Велико Търново. Осем новозаразени има във Видин.

Установен е първият случай в старчески дом. Той е във видинското село Гара Орешец, където живеят 26 възрастни хора. Първият доказан обитателите на дома е бил пациент на неврологичното отделение на видинската болница, което беше затворено заради взрив на заразени с коронавируса. Той е бил изследван при повторно постъпване в лечебното заведение.Първите тестове, направени в дома показват, че са инфектирани още трима души. Очакват се още резултати.

Още един медик от столичната болница “Ив. Рилски”, където беше открито гнездо на заразяване, е диагностициран с COVID-19. Общо заразените медицински лица са 95. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че извън отделенията, в които се лекува коронавирус, има тенденция на подценяване на рисковете от заразяване.

Продължават тестовете и в двата карантинирани столични квартала - “Филиповци” и “Факултета”. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) София смята да тества в четвъртък на случаен принцип 700 души във “Факултета”, за да търси семейни гнезда. Във “Филиповци” в сряда са взети 200 проби, като сред тях “със сигурност има положителни”, съобщи директорът РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Починалите през денонощието са петима, с което общият им брой става 52. Излекуваните са 190.

Началникът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски благодари на Главното мюфтийство, което реши да затвори храмовете за започващия в петък свещен месец за мюсюлманите Рамазан. Службите ще се излъчват по интернет, а традиционното раздаване на храна (ифтар) ще бъде ограничено до най-нуждаещите се, като тя ще бъде пакетирана и дезинфектирана.

Проф. Мутафчийски съобщи и за нота от Външно министерство за готвени масови пътувания за празниците на български граждани от Турция, които щабът ще поиска да бъдат спрени. В Турция има около 100 хиляди потвърдени случаи на COVID-19.

В четвъртък ще бъдат премахнати пропускателните пунктове в Пещера. В града не са установени нови заразени през последната седмица.

България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март, което беше удължено до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук.

По света заразените от коронавирус вече са над 2 милиона и 600 хиляди, а оздравелите са над 700 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG