Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Ходим по тънък лед”. Меркел предупреди германците, че са в началото на епидемията. Гърция удължи мерките


Германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага предупреди сънародниците си, че коронавирусът още дълго ще ограничава плановете им
Германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага предупреди сънародниците си, че коронавирусът още дълго ще ограничава плановете им

Германия все още е в началото на епидемията от новия коронавирус и ще трябва да живее с нея дълго време, заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Не живеем във финалната фаза на пандемията, а все още сме в началото ѝ", каза Меркел в долната камара на парламента в четвъртък.

От 10 март светът се намира в условията на пандемия от коронавируса COVID-19. Заразените вече са повече от 2,6 милиона души, а починалите - 183 755.

Една четвърт от заболелите са се възстановили. Потвърдените случаи в Европа надминаха 1 милион, а починалите - 108 хиляди. Най-засегнатата страна в света в момента са САЩ. България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март, което беше удължено до 13 май. Заразените вече са над 1000 души.

Германия, която има най-многобройно население в Европа, е трета по брой на заразени след Испания и Италия и шеста по смъртни случаи, където е изпреварена още от Франция, Обединеното кралство и Белгия.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията потвърдените случаи на COVID-19 в Германия са над 148 хиляди или 178,5 заболели на 100 хиляди души население. Броят на оздравелите е по-висок от този на новозаразените.

"Спечелихме време", заяви Меркел като добави, че то е използвано за укрепване на здравната система, но изрази безпокойство, че германците не спазват указанията за социално дистанциране и това може да доведе до нова вълна на епидемията, след като федералното правителство и властите на германските провинции се съгласиха да започнат да отварят някои магазини от тази седмица, а на 30 април ще обсъдят как да се действа след 3 май.

"Именно защото числата пораждат надежда, се чувствам задължена да кажа, че този междинен резултат е крехък. Застанали сме на възможно най-тънкия лед. Нека не излагаме на риск постигнатото", призова Меркел в Бундестага.

Без лятна ваканция в чужбина

По-рано външният министър Хайко Маас предупреди германците, че тази година няма да могат да почиват в чужбина, тъй като не се очаква отпадане на ограниченията за пътуване в близките месеци.

Тази година няма да има нормална почивка с пълни плажове. Нито в Европа, нито в който и да било регион на света", заяви Маас след заседанието на външните министри на ЕС в сряда, цитиран от “Дойче веле”.

В интервю за германската обществена телевизия АRD, министърът заяви, че "почивката в чужбина временно ще бъде невъзможна" и че няма никакви основания да се разхлабват ограниченията за пътуване.

"По цял свят има ограничения за пътуване и все някога ще се занимаем и с въпроса кога да ги отменим. Само че в момента нищо не говори за това, че подобно нещо ще се случи скоро", каза германският външен министър.

Европа затвори външните си граници в края на март, след което над 90% от пътническите полети бяха преустановени. Все още около 90 хил. европейски граждани, заварени на почивки в различни краища на света, не са се прибрали по домовете си.

Деца от Солун са нарисували липсваща им пролет, след като ограниченията бяха удължени до 4 май
Деца от Солун са нарисували липсваща им пролет, след като ограниченията бяха удължени до 4 май

Гърция удължи извънредното положение

С още една седмица. Строгите ограничения за движение, срокът, за които изтичаше на 27 април, са продължени до 4 май. Това обяви на брифинг говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас. Очаква се в началото на следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис да направи обръщение към нацията, за да представи плана на правителството за поетапно вдигане на ограниченията. Пецас каза още, че при връщането към нормалния живот ще се запазят навици като редовното миене на ръцете, избягването на близък контакт. В Гърция потвърдените случаи са 2408, което е 22,4 на 100 хиляди жители. Починалите са 121.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG