Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Този сезон ще е различен”: Европа се надява да отпуши пътуванията през лятото


Турист носи маска пред Миланската катедрала. Европейският туризъм ще загуби между 50 и 90% от приходите си заради пандемията от коронавирус
Турист носи маска пред Миланската катедрала. Европейският туризъм ще загуби между 50 и 90% от приходите си заради пандемията от коронавирус

Европейската комисия анализира възможността за възобновяване на пътуванията през лятото. Това съобщи пред Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент във вторник еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Пътуванията ще продължат да са съпроводени с различни ограничения, но ще бъдат възможни в определени граници, заяви Бретон, който отговаря и за туризма.

На 10 март Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия. Вече над 2,5 млн случаи са потвърдени по света, 1 милион от тях в Европа. Починалите са почти 170 хиляди. Ситуацията можете да следите тук.

В момента ЕК работи върху указания към страните членки за условията за възстановяване на пътуванията и за отваряне на плажовете, така че да се спазват указанията за социално дистанциране. Те ще бъдат готови преди началото на летния сезон, увери Бретон по време на виртуално заседание с евродепутатите. При изработването на критериите “за нас на първо място ще са сигурността и безопасността”, каза еврокомисарят, след настоявания от страна на италиански евродепутати за подновяване на морския туризъм.

“Този сезон ще е по-различен”, заяви Бретон, че освен загубите в туризма, секторът ще трябва да се съобразява с изискванията за здравето на клиентите, както и с общото състояние на европейската икономика.

“Ще продължим да живеем още известно време в условията на COVID-19”, каза още Бретон на евродепутатите, като посочи, че ограниченията ще продължат “през следващите месеци”.

Еврокомисарят не коментира изявлението на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отпреди седмица, с което тя предупреди, че хората не трябва да си правят планове за летни почивки, тъй като ограниченията за придвижване ще ги направят неосъществими.

Фонд за анулираните резервации

Евродепутатите от трите най-големи парламентарни групи - ЕНП, социалисти и “Обнови Европа”, настояха за създаването на европейски фонд за компенсиране на хората, чиито почивки са анулирани заради ограниченията. Идеята е чрез него да се предоставят гаранции, с които туристическите оператори и хотелите да предоставят ваучери на предплатилите почивки, които няма да могат да ги осъществят. Те настояха обезщетенията да не се ограничават само до самолетните билети, а да бъдат обхванати и резервациите на хотели, ресторанти, пакетни почивки и ваканционни жилища.

“Няма друг начин освен ваучерите. Ако забавите прекалено решението, ще пострадат и пътниците, и индустрията”, заяви румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску, който е говорител за туризма на групата на ЕНП в Европарламента.

Бретон, макар да не се противопостави на ваучерите, посочи, че Европейската комисия по-скоро мисли за предоставяне на финансови гаранции на страните членки, които от своя страна да гарантират чрез публични средства ваучери за своите граждани. Комисията е препоръчала на националните власти в страните членки да предоставят такива гаранции, за да могат хората да бъдат обезщетени за пропаднали пътувания и да се даде възможност на туристическите оператори да им предоставят такива без да фалират.

Еврокомисарят увери, че не се обмисля временна отмяна или ограничаване на правата на пътниците и те ще си запазят правото на обезщетение при отмяна или невъзможност за пътуване. Комисията даде указания на авиокомпаниите да възстановяват сумите или да предлагат ваучери за следващо пътуване на хората, купили билети, които не могат да използват. Пътникът има право да откаже предоставеният му от авиокомпанията ваучер и тогава тя трябва да му върне парите, платени за билета, уточни във вторник Европейската комисия. В момента около 95% от пътническите полети са анулирани заради затварянето на външните граници на ЕС и на множество европейски летища.

Еврокомисарят за общия пазар Тиери Бретон говори по видеоконферектна връзка с членовете на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент
Еврокомисарят за общия пазар Тиери Бретон говори по видеоконферектна връзка с членовете на комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент

По данни на ЕК туристическата икономика ще се свие с 40-70% в зависимост от продължителността на ограниченията за пътуване, наложени заради пандемията от коронавируса. Очакваните загуби в сектора са до 240 милиарда евро. Европа ще бъде най-силно засегната от намаляването на пътуванията, тъй като държи половината от туристическия пазар в света. Оценките на Брюксел са, че ресторантите и хотелите ще загубят половината от приходите си, туристическите агенции и оператори - 70%, а авиокомпаниите и фирмите за морски круизи - 90 на сто.

Всяко пето евро за туризма

Еврокомисарят обаче увери евродепутатите, че на подпомагането на туристическата индустрия се гледа като на “топ приоритет” и че 20-25% от пакета за икономическо въстановяване на Европа, който в момента се обсъжда между евроинституциите и правителствата на страните членки, ще бъде насочен към туристическия бранш.

“Планираме да заделим за туризма 20% от пакета за възстановяване на Европа, който бъде договорен”, каза еврокомисарят пред членовете на транспортната комисия.

Бретон съобщи, че Комисията в момента работи върху критерии за разпределение на средствата като целта е всички държави да имат равен достъп до тях. Евродепутатите от транспортната комисия обаче настояха държавите, чиито икономики зависят в най-голяма степен от туристическите постъпления, да имат предимство. Те настояха и да се вземат мерки средствата да стигнат до малките фирми, които са 80% от сектора, а не да бъдат разпределени между големите туристически оператори.

Според оценките на Европейската комисия туризмът, който е една от най-пострадалите икономически дейности от пандемията, ще се възстанови и най-бавно, поради което се нуждае от значима помощ.

Преосмисляне на туризма

Тиери Бретон заяви, че небивалата криза в европейския туризъм трябва да послужи за “преосмисляне на индустрията” и за насочване на бранша от масов туризъм, към “по-екологичен и по-устойчив”, както и за преориентиране на пътуванията към по-кратки разстояния, дори в рамките на една и съща дъжава. Представители на туристическия бранш ще бъдат събрани през септември на конференция, организирана от ЕК, която да предложи накъде да тръгне туристическата индустрия след края на пандемията.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG