Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаите на COVID-19 в България станаха 1188. Маските остават задължителни до 13 май


Пътници на Централна гара в София
Пътници на Централна гара в София

За последното денонощие има още 91 нови случая на заболели от COVID-19. Така общият брой на заразените вече е 1188.

Настанени в болница са 282-ма души, от които 41 са в интензивни отделения и клиники. Починалите вече са 54, а оздравелите към петък сутринта бяха 193-ма, което представлява 16.5% от общия брой случаи.

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев подписа нова заповед, с която удължи срока за задължително ползване на маска или друго средство, покриващо носа и устата, до края на обявеното до 13 май извънредно положение. Това изискване първоначално беше валидно до 26 април.

„Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция“, аргументира се министрът.

"И с просто око се вижда, че ситуацията ескалира"

„И с просто око се вижда, че ситуацията ескалира“, обобщи ситуацията в сряда сутринта ръководителят на Националния оперативен щаб ге. Венцислав Мутфчийски, повтаряйки тезата си, че скокът на броя на заболелите е свързан с масовото пътуване на хора в страната заради Великден.

Попитан дали увеличението има връзка с по-големия брой тестове, които се правят напоследък, както преди ден съобщи Свободна Европа, той потвърди, че изследванията действително са се увеличили до над 1000 за денонощието, „но всички тествани големи групи – от тях повечето са отрицателни“.

По думите на Мутафчийски повечето новозаразени са от вече установените огнища на COVID-19 в областите София, Видин, Плевен, Благоевград, Кюстендил, Сливен и Бургас, а при тестването на големи групи от хора на случаен принцип се наблюдава по около един заболял на 200 души. Като пример в тази посока от щаба дадоха изследването на 450 служители на градския транспорт, сред които е установен само един заразен.

"Увеличението продължаваме да го отдаваме на Великден"

„Увеличението продължаваме да го отдаваме на Великден“, заключи председателят на Националния оперативен щаб, определяйки обяснението, че скокът се дължи на повечето направени тестове, като „некоректно“.

Мутафчийски обаче не каза дали с колегите му ще предложат на правителството затваряне на градове около предстоящия Гергьовден, както беше блокирана София непосредствено преди Великден.

„Щабът не затваря нито един град, щабът докладва на правителството каква е актуалната ситуация и то решава. И ние с тревога наблюдаваме какво се случва на празниците и сме разтревожени от наближаващите празници“, лаконичен беше той.

По време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса стана ясно още, че има 10 нови случая на заразени деца. Мутафчийски обясни, че при тях заболяването протича леко, но продължително, давайки за пример случай в Бургас, където едно дете няма симптоми, но от месец не може да се изчисти от вируса.

По отношение на огнището от заразени сред медицинския персонал във Видин – общо 25 заболели лекари и медицински работници, от щаба заявиха, че най-вероятно то се дължи на подценени мерки за безопасност и кръстосване на групи от медици в различни заведения. Проверка е установила, че част от заразените работят успоредно в спешно отделение, доболнична помощ и спешна помощ „и се получава смесване на потоци от големи групи медици“.

"Всяка една болница, която има нужда, моментално заявява"

„Не се дължи на това (липса на предпазни средства), даже имат в запас и то в много големи количества. Всяка една болница, която има нужда, моментално заявява – в момента този проблем не съществува в някаква острота“, добави Мутафчийски по повод въпрос дали във Видин има достатъчно маски, ръкавици и защитни облекла.

По думите му щабът е забелязъл кръстосването на персонал в различни болници като рисков фактор и в София, където част от заразените в спешната помощ са работели почасово и във Военно-медицинска академия. Затова Мутафчийски е издал заповед лекарите и сестрите във ВМА да работят само по основния си трудов договор.

България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март, което беше удължено до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук. По света заразените вече са над 2.7 млн. души, починалите – над 192 000, а оздравелите – над 750 000.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG