Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половината нови случаи на COVID-19 в Италия са в домове за възрастни хора


Възрастните хора са сред най-уязвимите групи, при които инфекцията често протича тежко
Възрастните хора са сред най-уязвимите групи, при които инфекцията често протича тежко

Близо от половината от новите случаи на COVID-19 от началото на април в Италия са в домовете за социални грижи, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Това става ясно от проучване на италианския Национален здравен институт въз основа на извадка от 4500 случая на заразени между 1 и 23 април. Резултатите показват, че 44,1% от тях са констатирани в домове за социални грижи. Други 24,7%, или една четвърт, са се заразили у дома, 10,8% - в болница, а 4,2% - на работното място.

Италия е поредната европейска държава, в която домовете за социални грижи за възрастни хора, смятани за една от рисковите групи, са особено тежко поразени от епидемията.

В Ломбардия - най-засегнатата италианска област, прокурори разследват твърдения, че управителите на тези домове са икономисвали активно от мерките за защита. Хора от персонала в „Пио Алберто Тривулцио“ - най-големия дом за възрастни хора в Милано, посочват, че в началото на епидемията им е било забранено да носят маски, за да предотвратят паника сред настанените в дома. Разследва се и практиката на регионалните здравни власти заради твърденията, че те са премествали пациенти в домове за социални грижи, за да освободят места в болниците, което също спомогнало за разпространението на заразата в домовете, отбелязва ДПА.

Броят на починалите от COVID-19 в Италия е нараснал с 420 в петък, което е най-малкото увеличение от 19 март. В четвъртък починалите от болестта бяха 464. Страната е на второ място по брой на починалите хора с коронавируса след САЩ с близо 26 000 жертви. Броят на потвърдените случаи на COVID-19 е 193 000, като в петък е отчетен ръст на новооткритите случаи - 3021 срещу 2646 в четвъртък.

В Португалия започва масово тестване в домовете за социални грижи

Властите в Португалия обявиха, че започват масово тестване в домовете за социални грижи, сред жителите на които са двама от всеки петима починали от коронавируса в страната досега, предаде Ройтерс. До момента са извършени 17 000 теста в около 200 такива домове. Кампанията трябва да обхване 750 социални домове, където да бъдат направени 70 000 теста. Ще се изследват „всички служители и обитатели със симптоми“. По данни на Института за социално осигуряване, в домове за социални грижи в Португалия живеят около 150 000 души и кампанията ще обхване по-малко от половината от тях. Около 35 000 други живеят в нерегистрирани домове. Португалия досега е съобщила за 22 797 доказани случая на COVID-19 и 854 смъртни случая.

Испания отчита повече нови излекувани, отколкото заразени

Испания съобщи за пръв път в петък за по-голям брой излекувани, отколкото нови случаи. Броят на излекуваните пациенти за денонощието е 3105, а на новозаразените - 2796, каза директорът на испанския кризисен щаб Фернандо Симон. Броят на починалите пациенти в Испания , заразени с коронавирус, в петък беше 367 – най-малко в рамките на едно денонощие през последния месец, съобщи Франс прес. Общият брой на жертвите от началото на епидемията е 22 524. Испания е на трето място сред тежко засегнатите държави в света. Общо доказаните случаите на заразени в страната са 219 764.

Под 5000 пациенти в интензивни отделения във Франция

Броят на болните от COVID-19 в интензивни отделения във Франция спадна под 5000 за първи път този месец, съобщи в петък главният здравен инспектор на страната Жером Саломон, цитиран от световните агенции. Те са вече 4870, което се смята за важен индикатор за отслабване на натиска върху френската болнична система, посочи Саломон.

Франция разполагаше с 5000 легла в интензивни отделения в началото на пандемията и започна бързото им увеличение с намерение да достигне брой от най-малко 14 000. Пикът на настанените в интензивни отделения бе 7200, регистриран на 9 април. Броят на починалите от COVID-19 във Франция досега е 22 279. Потвърдените случаи са близо 160 000.

Жертвите в САЩ са над 50 000

В петък броят на починалите от COVID-19 пациенти в САЩ премина 50 000. В събота жертвите на коронавируса в страната достигат близо 52 000 – най-много в която и да е държава по света. Скокът в статистиката за починалите се дължи отчасти на включването на хора, които са починали от болест, чиито клинични симптоми отговарят на тези на COVID-19, но не са били тествани, отбелязва Би Би Си. Заразените с коронавируса в САЩ са над 905 000.

Потвърдените случаи на COVID-19 по света са над 2,8 милиона, а починалите от болестта са 197 162, става ясно от данните на университета „Джонс Хопкинс“. Можете да следите ситуацията по света на тази карта в реално време.

В България първият случай на COVID-19 беше потвърден на 8 март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което беше удължено до 13 май. Ситуацията в България можете да следите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG