Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако бяха действали 6 дни по-рано". Има ли какво да крие Китай за коронавируса


Изображение на Си Цзинпин в Шанхай
Изображение на Си Цзинпин в Шанхай

Откъде тръгва разпространението на новия коронавирус? Отговорът изглежда очевиден, след като научната общност смята, че той тръгва от китайския град Ухан и никой досега не е представил убедителни научни аргументи за друго.

Това обаче не пречи на официални представители на Китай и финансирани от Пекин медии да разказват друга история. Например, че вирусът е създаден от САЩ в лабораторни условия. Или че разпространението му тръгва от Италия още през есента на 2019 г. и е внесен в Китай по-късно. Официалната позиция на Пекин е, че тепърва учените ще определят откъде тръгва разпространението на COVID-19, който се превърна в пандемия. Потвърдените случаи в световен мащаб са близо 3 милиона, а над 205 хиляди души са починали от болестта. Числата можете да следите в реално време тук. Едновременно с това властите в Пекин затегнаха държавния контрол върху научните публикации за произхода на вируса.

Подобни твърдения бяха определени във вътрешен документ на европейските институции като част от дезинформационната кампания на Китай, координирана с Русия и Иран. Целта на тази кампания на Пекин, се казваше в документа, е да „да отклони вината за избухването на пандемията и да подобри международния си имидж“.

Това заключение в доклада на подразделението за стратегическа комуникация на европейската дипломатическа служба (ЕСВД) може и да не види бял свят, след като в събота вестник "Ню Йорк таймс" и агенция „Ройтерс“ съобщиха, че текстът е бил смекчен в частта си за Китай под дипломатически натиск от Пекин. Много наблюдатели обаче стигат до същите заключения – че целта на дезинформацията, разпространявана от официални източници и държавни медии, е да бъдат разсеяни критиките към властите в Пекин за действията им в началото на пандемията и вината да бъде прехвърлена върху друг.

Разкрития на информационната агенция „Асошиейтед прес“ сочат, че властите в Пекин са имали представа за мащаба на проблема седмици преди да предупредят хората и да наложат мерки за овладяването на заразата. Историята на лекарите, които първи са вдигнали тревога за непознатата болест, е вече широко известна – те са били привикани от властите и предупредени да мълчат.

Изпуснатото време в началото

Първите случаи на разболели се от непознатия дотогава щам на коронавирус в Ухан са регистрирани в началото на декември. Става дума за хора, които тогава са проявили симптоми, а по-късно са били тествани и са дали положителни проби. Повечето от тези случаи са били свързани с пазара в Ухан, за който се предполага, че е източник на епидемията.

За наличието на непозната зараза Китай е информирал Световната здравна организация (СЗО) на 31 декември.

За пръв път за епидемия по китайските телевизии обаче е съобщено на 20 януари. На 23 януари 11 милиона жители на град Ухан са поставени под карантина. Преди това обаче милиони са напуснали града, сред които и хиляди заразени, които са разпространили вируса из Китай, а вероятно и в други страни.

Властите в Пекин са били наясно с мащабите на опасността около седмица преди хората да бъдат предупредени и десет дни преди Ухан да бъде сложен под блокада, разкри в средата на април „Асошиейтед прес“. Агенцията се позова на документи и свидетелства от участвали във видеоконференция на китайската Национална комисия по здравеопазване на 14 януари.

Стенограмите, предоставени на „Асошиейтед прес“ от неназован източник, разкриват, че ръководителят на Национална комисия по здравеопазване Ма Ксиаоуей е предупредил представителите на провинциите да се готвят за „най-сериозното предизвикателство от ТОРС през 2003 г., което вероятно ще се развие в мащабна здравна криза“. В документите се посочва също, че конференцията е проведена, за да бъдат предадени на местните власти инструкциите на президента Си Цзинпин и на премиера Ли Къцян, което сочи, че те са били наясно със ситуацията и са ръководели отговора на Китай на епидемията. Според разкрития на Си Ен Ен лично президентът Си Цзинпин е бил въвлечен в планирането на отговора на властите най-късно от 7 януари.

Освен това тогава регионалните здравни власти са били предупредени на 14 януари, че „има данни, че пренасянето от човек на човек е възможно“, както и че при пътуванията за предстоящите празници „рискът от разпространение е висок“.

До 19 януари включително регионалната здравна комисия в Ухан твърди, че епидемията е под контрол. Централните власти не взимат отношение.

На 20 януари хората в Китай са предупредени, че пренасянето на заразата от човек на човек е възможно. Тогава президентът Си Цзинпин прави публично изявление и нарежда да се вземат мерки за овладяването на разпространението на новата болест.

Тишина и... банкет

По оценки, цитирани от „Асошиейтед прес“, през тези шест дни от конференцията, когато вече се е знаело, че вирусът се предава от човек на човек, до момента, в който хората са предупредени, вероятно над 3000 души са се заразили в Китай. В тези шест дни - от 14 до 20 януари, в Ухан са проведени две срещи на членове на Китайската комунистическа партия от провинция Хубей, местните власти организират банкет, на който са поканени 40 000 семейства с цел да се постави световен рекорд, милиони хора са заминали за празниците покрай китайската нова година.

Значението на това закъснение при предупреждаването на хората и налагането на мерки може да е било решаващо за хода на епидемията, разраснала се до пандемия в следващите месеци. Според проучване на учени от Университета в Саутхемптън, Великобритания, цитирано от Си Ен Ен, въвеждането на противоепидемични мерки и ограничаването на пътуванията от властите в Китай една седмица по-рано, би намалило заразените в страната с около две трети.

„Това е огромно. Ако бяха предприели действия шест дни по-рано, щеше да има много по-малко пациенти и сривът на здравната система на Ухан можеше да бъде избегнат“, коментира пред „Асошиейтед прес“, Зуо Фенг Чанг, епидемиолог в университета в Лос Анджелис.

Други експерти коментират пред агенцията, че забавянето е донякъде разбираемо, защото противното би могло да създаде масова паника. Цитираните от „Асошиейтед прес“ учени обаче са единодушни, че ако мерки са били взети по-рано, вероятно много човешки животи в Китай и по света биха могли да бъдат спасени.

Това забавяне, опитите да бъдат заглушени критиките към властите за грешките при отговора на пандемията, недопускането на експерти от СЗО в началото на разпространението на болестта и тормозът над хората, които са се опитали да предупредят за болестта, предизвикаха остри критики към властите в Пекин. Те бяха призовани към повече прозрачност, но вместо това затегнаха контрола върху научните публикации за произхода на вируса.

Сега Китай регистрира малко или никакви нови случаи на COVID-19. Властите обявиха победа над вируса. По официална статистика са починали над 6400 души в страната. Съмненията са, че броят им е по-голям. Няколко държави призоваха Китай да допусне международни експерти, които да разследват произхода на вируса. Пекин до момента не е изразил готовност да приеме такива.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG