Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай затяга контрола върху научните публикации за произхода на COVID-19


Си Дзинпин и централната власт в Китай ще упражняват директен контрол върху научните публикации за произхода на коронавируса
Си Дзинпин и централната власт в Китай ще упражняват директен контрол върху научните публикации за произхода на коронавируса

Китайското правителство наложи рестрикции върху публикуването на научни изследвания, свързани с COVID-19 и неговия произход, предават CNN и "Гардиън". Новината беше съобщена от два китайски университета, чиито публикации по темата впоследствие бяха изтрити.

Пандемията от коронавирус продължава да се разраства и заразените по света вече са над 1.8 млн. души, като над половин милион от тях са регистрирани в САЩ. България обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март. Тук можете да следите развитието на ситуацията в страната.

Нововъведените рестрикции в Китай предвиждат всички научни разработки да бъдат подлагани на детайлно проучване от властта преди да бъде дадено разрешение за тяхното публикуване. Особено внимание ще се обръща на изследванията за произхода на вируса като по тези въпроси ще се изисква одобрението на централното управление.

Източници на CNN съобщават, че подобни действия не са били предприемани в Китай в началото на пандемията през месеците януари и февруари. Тогава китайски учени получаваха възможност да публикуват откритията си в големи международни медицински издания.

„Ако говорим за приоритети, контролирането на наратива е по-важно от здравето на населението или икономическите последствия. Това не означава, че здравето на населението и икономиката не са важни. Наративът обаче е от първостепенно значение“, коментира пред "Гардиън" директорът на Китайския институт към Лондонския университет за ориенталски и азиатски изследвания Стийв Чанг.

С появата на първите случаи през декември миналата година в Ухан, китайски и международни научни издания съобщиха, че най-вероятната причина за развитието на вируса е неговото прехвърляне от прилепи върху хора, по подобие на епидемията от ТОРС (SARS) през 2002 и 2003 г. По-късно обаче китайските власти, както и множество публикации в социалните мрежи, започнаха да твърдят, че няма единодушие по темата за произхода на вируса.

Един от говорителите на външното министерство на Китай дори заяви, че вирусът произхожда от САЩ и е бил привнесен в Китай от американски военни.

В края на март група от евродепутати написаха писмо до лидерите на институциите на Европейския съюз (ЕС), с което ги призоваха да засилят отговора срещу руската и китайската дезинформационна кампания за COVID-19. Властите в Пекин бяха обвинени и в това, че дълго време са прикривали информация за епидемията и по този начин са поставили под риск останалия свят.

Ако търсите или предлагате помощ във връзка с пандемията от коронавирус, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG