Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме готовност". Бойко Борисов обеща по-масово тестване за COVID-19


Премиерът Бойко Борисов поздравява депутатите от ГЕРБ по време на изслушване в Народното събрание за реакцията на правителството на кризата, причинена от епидемията от COVID-19
Премиерът Бойко Борисов поздравява депутатите от ГЕРБ по време на изслушване в Народното събрание за реакцията на правителството на кризата, причинена от епидемията от COVID-19

България може да увеличи броя на изследваните за COVID-19. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на изслушване в Народното събрание изпълнение на мерките за борба с коронавируса.

“Няма да се поколебаем, ако има достоверни тестове. Наблюдаваме, имаме готовност, имаме ресурс”, заяви премиерът.

Той беше критикуван от ДПС, че България изследва най-малко за коронавируса в Европа с тествани едва 3600 души на 1 милион население при 25 хил.на милион в Германия, 5500 в Гърция и 5000 в Румъния.

Борисов съобщи, че в момента в България има 60 000 теста за коронавирус, като капацитетът за изследвания се увеличава. Премиерът посочи, че до 20 април са изследвани около 300 души дневно, докато от миналата седмица техният брой надхвърля хиляда. Най-много изследвани има на 27 април - 1128 души. Целта е да се поддържа ниво за изследване на 1 от 1000 души, каквото е средното съотношение в ЕС, както и тестването да бъде насочено към определени групи, посочи премиерът.

В България инфекцията от коронавирус към вторник сутринта е потвърдена при 1387 души, 301-ма души са настанени за лечение в болница, починалите са 52-ма, а излекуваните 221. В страната беше въведено извънредно положение на 13 март, чийто срок е до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук. По света заразените от коронавирус наминаха 3 милиона, оздравелите са над 878 хил., а починалите са над 209 хил.

Бойко Борисов съобщи, че държавата разполага с 5000 референтни тестове от САЩ, 25 000 от Китай и 30 хиляди от Корея. Все още се очакват заявените чрез Европейската комисия 1 милион PCR тестове.

Мерките са навременни и точни

Пред депутатите Борисов заяви, че според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в България има най-ниско разпространение на заразата, а смъртността е най-ниска след Словакия и Латвия.

“Това е ясен индикатор колко добри са мерките”, посочи Борисов, като добави, че “много държави подцениха ситуацията”.

Премиерът заяви, че прилаганите в България мерки са съобразени с препоръките на Световната здравна организация, въведени са навреме и “са добре съобразени с народопсихологията”.

“Ние имаме най-либералните мерки в Европа. В региона около нас хората не ги пускат да излизат от къщи, само ние не си затворихме църквите и манастирите, дадохме възможност за ваксиниране на децата, отворихме детските консултации, българите могат да се движат неограничено и никой не ги преследва, отворихме парковете”, заяви Борисов пред Народното събрание.

Икономическите помощи работят

Борисов описа като успешни и икономическите мерки на правителството, като съобщи, че по мярката 60/40 вече са подадени 7403 заявки, с които ще могат да бъдат изплатени заплатите на 101 849 работници. По думите му като резултат от мярката намалява броят на новорегистрираните безработни като за последните 20 дни. Те са се свили близо три пъти до 2769 на 27 април. Правителството очаква с мярката да бъдат запазени над 120 хил. работни места. Той подчерта и облекчените условия за подпомагане на микрофирмите, като посочи, че те, както и схемата 60/40, представляват безвъзмездна подкрепа за бизнеса.

”Само една-две държави са приложили някаква мярка, останалите само говорят”, каза министър-председателят.

БСП, по чието настояване Бойко Борисов беше изслушан в Народното събрание, призова правителството да предложи план за излизане от ограниченията, защото “подходът “Стойте вкъщи” докато щабът прецени", е изчерпан”.

Кристиян Вигенин определи “предприетото за бизнеса като половинчато и недостатъчно, а социалните мерки са семпли”.

Управляващата коалиция - ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”, не поставиха никакви въпроси на Борисов. Те обаче изразиха задоволство от начина на правителството да се справя със ситуацията, свързана с ограничаване на епидемията. Йордан Цонев от ДПС изтъкна ролята на партията за създаването на икономическите мерки, въведени от правителство и специално на мярката 60/40, която е изработена с активното участие на Движението.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG