Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в сила гаранцията на майката на обвиняемия за смъртта на Милен Цветков


Колата на журналиста Милен Цветков след удара с джипа "Ауди Q7" навръх Великден
Колата на журналиста Милен Цветков след удара с джипа "Ауди Q7" навръх Великден

Софийският градски съд (СГС) отхвърли в сряда жалбата на Десислава Пешева-Николова срещу гаранцията от 100 000 лв., определена ѝ от прокуратурата. Тя е майка на 22-годишния Кристиан Николов, обвинен за катастрофата, при която навръх Великден загина журналистът Милен Цветков.

Веднага след трагичния инцидент Десислава Николова беше привлечена към наказателна отговорност за това, че е предоставила на сина си джипа на фирмата си „Ауди Q7“, въпреки че е знаела, че той е употребил наркотици. Синът даде положителна проба за 4 вида упойващи вещества след катастрофата.

В жалбата си Николова настояваше гаранцията ѝ да бъде намалена, защото размерът не е бил съобразен със здравословното и имущественото ѝ състояние, възрастта, професията, както и с това, че сама се грижи за трите си деца, племенниците и родителите си, съобщиха от СГС.

Съдът обаче прие, че по делото липсват данни здравословното ѝ състояние да е влошено. А по отношение на имуществото ѝ самата обвиняема е заявила, че ще предостави данни за него на по-късен етап.

„Едновременно с това обаче по делото има справки, според които фирмата ѝ е била със значителни финансови приходи до 2018 г., за когато са последните данни. Съдът не приема за основателен и довода, че Николова трябва да се грижи за трите си деца, тъй като те са пълнолетни и тя не им дължи издръжка. По делото няма данни, които да подкрепят и твърденията й, че тя плаща частните училища и детски градини на четиримата си племенници, както и че се грижи за родителите си“, уточняват от пресслужбата на СГС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. Това означава, че ако майката на Кристиан Николов иска да остане на свобода, трябва да внесе сумата от 100 000 лв. в 15-дневен срок.

Преди два дни защитата на сина ѝ обяви пред медиите, че той няма да обжалва постоянния си арест пред втората инстанция като „така се демонстрира готовност за съдействие на разследването“. Миналата сряда Софийският градски съд (СГС) уважи искането на прокуратурата за постоянното му задържане, приемайки, че Николов умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата, съзнавайки опасността от действията си. Става въпрос за т. нар. евентуален умисъл, при който обвиняемият не е искал да причини смърт, но е осъзнавал, че шофирайки след употреба на 4 вида наркотици може да го направи.

Тежката катастрофа стана малко след 18.00 часа на 19 април, докато Милен Цветков е изчаквал в колата си на червен светофар до мол „Парадайз“ в София. В този момент той е бил ударен с голяма скорост от джип, за който разследващите и съдът приемат, че е бил шофиран от обвиняемия. Няма установен спирачен път преди удара.

Обвинения получиха и двамата спътници на Кристиан Николов в момента на катастрофата – Симона Цанкова и Георги Иванов, син от първия брак на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Те бяха привлечени към наказателна отговорност за лъжесвидетелстване и освободени под гаранции от по 10 000 лв.

* Колеги и приятели на Милен Цветков откриха дарителска сметка за двете му деца. Сметката се администрира от неправителствената организация Фондация "Работилница за граждански инициативи". Можете да дарите тук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG