Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в ареста Кристиан Николов, обвиняем за смъртта на Милен Цветков


Кристиан Николов (с качулката) при извеждането му от полицейския арест на 20 април.
Кристиан Николов (с качулката) при извеждането му от полицейския арест на 20 април.

Кристиан Николов, който беше задържан и обвинен за причиняване на катастрофата, при която навръх Великден в София загина журналистът Милен Цветков, остава за постоянно в ареста. Това реши в сряда Софийският градски съд (СГС), уважавайки напълно искането на прокуратурата.

Малко след 18.00 часа на 19 април Милен Цветков се е намирал сам в колата си, спряла на червен светофар до мол „Парадайз“ в София. Той е бил ударен отзад от кола, движеща се с голяма скорост, която не е оставила след себе си спирачен път. Първоначално беше съобщено, че колата, предизвикала удара, е била управлявана от 22-годишния Кристиан Николов, който е дал положителна проба за наркотици. Впоследствие беше установено, че в колата е имало още двама пътници – млади мъж и жена.

Непосредствено преди заседанието на СГС в сряда разследващите прецизираха обвинението срещу Николов, привличайки го към наказателна отговорност за това, че умишлено е управлявал фирмената кола на майка си „Ауди Q7“ под влияние на наркотици, причинявайки смъртта на Цветков. Освен това прокуратурата квалифицира случая като особено тежък, използвайки хипотезата в Наказателния кодекс (НК), която предвижда от 15 до 20 години затвор.

Защитникът на Николов – Любомир Таков, от своя страна пледира, че по делото не е доказано категорично, че именно клиентът му е шофирал колата в момента на катастрофата, тъй като не са извършени разпознавания. Според него самоличността на обвиняемия не се установявала и от видео-техническата експертиза, извършена по кадрите от мястото на катастрофата.

"Умолявам съда за разглеждане на по-лека мярка, тъй като няма да се укрия или да извърша друго престъпление"

Освен това посочи, че не е ясно дали смъртта на Милен Цветков е настъпила вследствие на самия удар или на неадекватната първа помощ, оказана му след това. Като аргумент цитира показанията, че журналистът е бил изваден от колата си и преместен.

„Умолявам съда за разглеждане на по-лека мярка, тъй като няма да се укрия или да извърша друго престъпление“, заяви самият Кристиан Николов, добавяйки единствено, че иска да му бъде дадена възможност да продължи висшето си образование в Германия. Той не присъстваше в залата, но проследи заседанието по видеоконферентна връзка заради мерките срещу разпространението на епидемията от коронавирус.

Аргументите на съда за задържането на обвиняемия

Съдия Мина Мумджиева отхвърли доводите на защитата, посочвайки, че разпознаване от свидетели не е било извършено заради отказ на самия обвиняем да участва в такова. Наред с това тя подчерта, че майка му Десислава Пешева-Николова е свидетелствала, че джипът „Ауди Q7“, причинил катастрофата, е управляван предимно от сина ѝ.

Съдът възприе като доказателство, че именно обвиняемият е управлявал го е управлявал и факта, че возилото е собственост на фирма на майка му. Освен това спътниците му в момента на катастрофата Георги Иванов и Симона Цанкова не са отрекли, че той е шофирал, въпреки че не са пожелали да дават показания.

По отношение на причината за смъртта съдия Мумджиева цитира доклада от аутопсията, сочещ конкретните наранявания на Цветков от сблъсъка, заключвайки, че евентуално неадекватните действия по първа помощ не игнорират медицинските заключения.

Съдът базира обоснованото си предположение за вината на Николов и на резултатите от две експертизи, според които преди инцидента той е употребил амфетамини, кокаин, марихуана и лексотан. Именно тези данни съдия Мумджиева посочи като достатъчни, за да направи извод, че обвиняемият умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата, съзнавайки опасността от действията си.

"Когато деецът не желае общественоопасните последици, но съзнателно ги допуска, е налице евентуален умисъл"

„С други думи, когато деецът не желае общественоопасните последици – не иска да ги причини, но въпреки това нарушава правилата за движение, тоест съзнателно ги допуска, е налице евентуален умисъл“, аргументира се председателката на съдебния състав по въпроса защо в случая изключва престъплението да е било извършено по непредпазливост, което би било наказуемо по-леко.

Наред с тези свои доводи съдия Мумджиева прие, че по делото има данни за опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Основанието за първата опасност е че той пребивава за постоянно в Германия, където са още брат му и сестра му. В тази връзка тя обясни, че представените от защитата му данни, че е студент в чужбина, в случая освен да обосновава добрите му характеристични данни, сочат и че той би могъл да попречи на разследването, укривайки се зад граница. Освен това съдът прие факта, че Николов е употребил 4 различни упойващи вещества преди да шофира, като риск, че той би могъл отново да направи това, ако бъде оставен на свобода.

Мярката „задържане под стража“ на обвиняемия обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана от защитата му пред Софийския апелативен съд. Ако адвокатът му Любомир Таков направи това, съдебното заседание беше насрочено за 30 април.

Спътниците на шофьора са обвинени в лъжесвидетелстване

По-рано в сряда двамата спътници на Кристиан Николов бяха привлечени към наказателна отговорност за лъжесвидетелстване, съобщи в сряда Софийската районна прокуратура (СРП) с уточнението, че те са освободени под гаранции от по 10 000 лв.

"Затаили истина по отношение на станали им известни факти и обстоятелства"

Става въпрос за сина от първия брак на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги, както и за Симона Цанкова. Според разследващите двамата съзнателно са „затаили истина по отношение на станали им известни факти и обстоятелства“, свързани с делото за катастрофата срещу Николов. От СРП обаче не уточняват какво точно са скрили спътниците на 22-годишния шофьор.

Преди ден Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение и на майката на младия шофьор Десислава Пешева-Николова за това, че е предоставила на сина си джипа на фирмата си „Ауди Q7“. След 24-часов арест тя беше освободена под гаранция от 100 000 лв.

Повдигнатото на Николова обвинение изисква от прокуратурата да докаже, че когато му е дала ключовете от джипа, жената е знаела, че синът ѝ е под въздействието на наркотици, коментираха юристи пред Свободна Европа. Майката на Кристиан Николов заяви преди ареста си пред медиите, че той сам е взел фирмената кола. След освобождаването си във вторник обаче не пожела да коментира случая. Тя е изпълнителен директор на "Винпром Карнобат" и съдружник на бизнесмена Миню Стайков, който е обвиняем по две дела и е задържан вече повече от година.

* Колеги и приятели на Милен Цветков откриха дарителска сметка за двете му деца. Сметката се администрира от неправителствената организация Фондация "Работилница за граждански инициативи". Можете да дарите тук.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG