Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изключението Швеция. Как се бори коронавирус без строги забрани


Ресторантите в Стокхолм работят, само трябва да осигурят повече разстояние между масите
Ресторантите в Стокхолм работят, само трябва да осигурят повече разстояние между масите

Докато по-голямата част от света живее в продължение на седмици под строги ограничения, Швеция се бори срещу епидемията от коронавирус без да налага задължителни забрани или да затваря бизнеси.

Границите на Швеция останаха отворени. Училищата за деца до 16-годишна възраст все още работят. Барове, ресторанти и кафенета приемат клиенти, стига “масите да са разположени на определено разстояние една от друга”.

Фризьорските салони, фитнесите и дори някои киносалони продължават да работят.

Гражданите са посъветвани да пътуват само при необходимост. Но няма ограничения за това.

Накратко, стратегията на Швеция е комбинация от малко на брой задължителни ограничения с много повече препоръки и доброволно социално дистанциране.

От 1 април посещенията на домове за възрастни хора бяха забранени, защото “по-старите хора трябва да бъдат защитени най-много от разпространението на вируса”.

Музеите са затворени. Спортните и културни прояви са отменени, а събиранията на повече от 50 човека на едно място са забранени.

Гимназиите и университетите бяха затворени, а обучението продължава онлайн.

В сравнение с много други страни, ограниченията в Швеция изглеждат много слаби и позволяват на повечето хора да продължат с обичайния си начин на живот. Няма блокади, няма и задължение за носене на маски.

Въпреки това, здравната министърка на Швеция Лена Халенгрен настоява, че животът в страната изобщо не е както преди. Тя обяснява пред Радио Свободна Европа, че тази стратегия има същата цел като в другите държави.

"Целта е да се забави разпространението на заразата и да се предотврати колапс на здравната система, а в същото време да се защитят най-уязвимите - възрастните и тези с тежки заболявания. Стратегията се основава на доверието, че шведите ще поемат лична отговорност”, казва Халенгрен.

“В голямата си част, всичи препоръки се спазват от хората. Те са много отговорни. Работим на много места в страната и хората са удивителни, те наистина спазват и задължителните мерки, но поемат и огромна отговорност сами”.

Около 30% от хората в Швеция в момента работят от вкъщи, а пътниците в градския транспорт са намалели с 60%.

Халенгрен се надява, че по-леките мерки могат да продължат с месеци, а не само няколко седмици, както е в други страни.

Излишен риск?

Не всички в Швеция обаче са съгласни, че това е правилният подход. В социалните мрежи е пълно със снимки от препълнени заведения и паркове, а много хора се питат дали не предприемат излишен риск.

На 26 април местната власт в Стокхолм затвори пет ресторанта, защото не спазват правилата за социално дистанциране. Преди това те са били предупредени. Но никой не е глобен и всички имат право отново да отворят след проверка.

В края на март близо 2 хиляди шведски учени подписаха петиция с искане “правителството веднага да предприеме стъпки, с които да се съобрази с препоръките на Световната здравна организация”. Подписалите настояваха Швеция да наложи строги мерки за ограничаване на контактите между хората. Според тях “опитите за създаване на колективен имунитет нямат научна обосновка”.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел отрича целта на правителството да е “създаването на колективен имунитет”, когато повечето хора ще са срещали вируса и ще са развили имунитет.

Засега учените не са единодушни дали излекуваните от COVID-19 развиват имунитет или могат да се заразят отново. Според публикувано наскоро медицинско изследване в Швеция, една трета от 10-милионното население на страната ще е срещнало вируса до началото на месец май.

“Ние знаем много малко за имунитета на тази болест, но повечето експерти в Швеция са съгласни, че някакъв имунитет със сигурност ще имаме, защото повечето тествани хора досега показват наличие на антигела”, казва Тегнел. Той обяснява, че законодателството на страната е такова, че прави почти невъзможно налагането на пълна блокада от самото начало.

Според Тегнел развитието на епидемията от коронавирус в Швеция е сравнимо с това в останалите европейски страни, които наложиха строги мерки.

Броят на заразените в Швеция е малко над 20 хиляди, а смъртните случаи към четвъртък сутринта са 2462, при население от 10 милиона души. Тези данни на глава от населението са сравними със ситуацията в Ирландия, която наложи строги ограничителни мерки.

Но сравнението с Чехия е различно - страната има близко по брой население и наложи много сериозни ограничения от самото начало. Заразените в страната са малко над 7500, а смъртните случи до момента са 227. На този фон представянето на Швеция не изглежда толкова добро.

Според данните на Университета “Джон Хопкинс” за разпространението на коронавируса по света, смъртността в Швеция е 23 души на 100 хиляди население, което е по-ниско от Белгия (64), Испания (51), Италия (45), Франция (35), Великобритания (31), и Нидерландия (27).

Всички тези тежко засегнати страни наложиха строги мерки, ограничиха движението и затвориха училища, магазини и заведения.

“Това показва, че ние успяхме да ограничим разпространението на COVID-19 само с препоръки и това напомня на шведите, че трябва да продължат доброволно да спазват социална дистанция”, казва Тегнел.

Докато други страни в Европа вече планират как да отворят отново икономиките си, защото броят на новите заразени намалява, то Швеция все още не е достигнала пика, според Министерството на здравеопазването в Стокхолм.

Швеция все още има свободни легла в интензивните отделения на болниците си, казва министър Халенгрен. Според нея, правителството е готово във всеки един момент да затегне мерките.

“Ако трябва да дадем един пример на света за провал в нашата стратегия, то това е унищожителният ефект на коронавируса в домовете за възрастни хора”, казва Халенгрен.

Над 85% от смъртните случаи в Швеция са сред най-възрастното население.

XS
SM
MD
LG