Връзки за достъпност

Извънредни новини

Връщане към нормалното без връщане на вируса. Шест страни в Европа плавно отменят мерките


Децата в Испания нямаха право да напускат домовете си цели 6 седмици. От неделя те могат да излизат навън за по един час през деня

През последната седмица редица европейски държави регистрираха забавяне на разпространението на коронавируса и обявиха поетапно отхлабване на ограничителните мерки. В света в момента най-тежко засегнатата страна е САЩ с над 1 милион заразени. Следват Испания, Италия, Франция, Великобритания и Германия, като от тези 5 страни само Великобритания не смята да облекчава режима. Южната ни съседка Гърция също обяви план за поетапно отменяне на ограниченията.

Всяко правителство има различен подход и разрешава стартирането на различни дейности от своите съседки. Ето част от плановете на някои държави за "връщане към новото нормално".

Франция

От 11 май Франция ще започне също да отхлабва мерките, наложени в борбата срещу коронавируса, обяви премиерът Едуар Филип на 28 април. Страната е регистрирала повече от 160 000 случаи на коронавирус и почти 24 000 починали.

Детските градини и началните училища ще отворят на 11 май, но посещението ще е доброволно. След това ще се обмисли и отваряне на вратите на класните стаи и за по-големите ученици. Броят на учениците в клас ще бъде ограничен до 15 души, безплатно ще остане дистанционното обучение, обобщава Дневник.

Магазините ще мога да отворят от средата на май, с изключение на тези в моловете. Ресторантите и кафенетата ще трябва да останат затворени. За излизане навън от 11 май няма да се изисква декларация, както досега. Библиотеките и малките музеи ще отворят на 11 май, но големите музеи - не. Храмовете може да останат отворени.

Поне до 1 юни ресторантите и кафенетата ще трябва да останат затворени както и плажовете. В края на май кабинетът ще обмисли дали да разхлаби и тези ограничения.

Правителството предлага и 70% от транспортната мрежа в Париж да започне работа от 11 май като маските ще бъдат задължителни. Междуградските пътувания ще трябва да бъдат само по професионални или семейни причини.

Франция иска и да продължи масовото тестване с 700 000 теста всяка седмица. При положителен резултат заразените ще се поставят под задължителна карантина. Ще бъдат тествани и всички контактни личности, независимо дали имат симптоми.

Италия

Още в понеделник премиерът Джузепе Конти очерта плановете си за облекчаване на блокада, въведена в Италия на 9 март. Страната има регистрирани над 201 000 случаи на COVID-19 и е на второ място по брой на починалите – 27 359. Въпреки това правителството обяви, че ще премахне постепенно 7-седмичната пълна блокада, след като регистрира най-ниската си дневна смъртност в края на миналата седмица.

От 4 май хората ще могат да посещават свои близки като не се събират на големи групи и носят маски. Ще заработят и някои заводи, строителни компании и търговци на едно. Ще отворят и парковете и градинките. Ще се позволят и погребенията с не повече от 15 души присъстващи. Движението между регионите остава забранено, а училищата – затворени до септември.

Търговците на дребно ще отварят на 11 май. Повечето магазини за търговия на дребно, музеите, книжарниците и библиотеките ще бъдат отворени от 18 май. На 1 юни ще отворят баровете и ресторантите, когато ще отворят врати и салоните за красота.

Австрия

Австрийските министри на здравеопазването, вътрешните работи, на икономиката и на туризма съобщиха, че започват постепенно премахване на ограничителните мерки от 1 март, съобщава БТА. Според тях продължаващата тенденция на намаляване на заболяванията дава основание за новите стъпки. Австрия до момента е регистрирала над 15 000 случая на COVID-19 и по-малко от 600 починали.

От 1 май са разрешени срещите на роднини и приятели, организирането на тържества, но групите не бива да надвишават десет души. Максималният брой на присъстващите на погребение е 30 души. Разрешава се и дистанция под 1 метър между хората в обществения транспорт.

От 29 май ще бъдат отворени и хотелите, откритите къпални, ресторантите и туристически атракции, но под стриктни и подробно описани правила за спазване на хигиена и минимална дистанция.

Министрите подчертаха, че при най-малкото съмнение за опасност от ново увеличение на заболяванията ограничителните мерки веднага ще влязат в сила отново.

Германия

Германският канцлер Ангела Меркел обяви поетапно разхлабване на ограничителните мерки още от 20 април. Страната въведе рестрикции в средата на март. До момента в Германия има почти 160 000 случая на коронавирус и над 6 000 починали, но правителството отчете забавяне на разпространението на заразата в средата на април и започна облекчаване на режима, пише Дойче Веле.

От 20 април всички провинции имаха разрешение да отворят малките магазини и всички автокъщи, магазини за колела и книжарници. Училищата отварят класните стаи поетапно в зависимост от провинцията между 20 април и 4 май. Детските градини остават затворени.

Федералното правителство препоръча носенето на предпазни маски на обществени места, но не въведе подобно правило. Ограниченията за събирания остават поне до 4 май. Според тях е забранено събирането на повече от двама души, като изключения важат за членовете на едно семейство или общо домакинство. Пътуванията за туризъм и посещение на роднини остават забранени, както и пътуването извън страната без наложителни причини.

На 4 май могат да започнат работа фризьорите, но баровете, кафенетата и ресторантите засега остават затворени. Затворени остават и културните институции, театрите, оперите. Забраната продължава да важи и за басейните, детските площадки за игра, фитнесите, козметичните студиа, студиата за масажи и татуировки. Големи мероприятия като футболни мачове и концерти са забранени до 31 август.

Испания

Правителството на Испания избра различен подход от своите съседи. Страната обяви подробен план за отхлабване на мерките, но той не е обвързан с дати. Състои се от 4 фази с гъвкава продължителност. Държавата се надява, че "новата нормалност" ще бъде достигната след 6 до 8 седмици, но това зависи от ежедневните данни за заразени, изпълняване на мерките от бизнеса и данните за придвижвания извън градовете, както и капацитета на здравната система, съобщава Дневник.

Испания в момента е третата страна по брой на случаите с COVID-19 с 232 000 заразени. Починалите са близо 24 000. На 13 март бяха въведени едни от най-драстичните мерки за ограничаване на заразата, включително и 2 седмици на "икономическа хибернация" в цялата страна. Децата нямаха право да напускат домовете си до 26 април, когато за тези над 14-годишна възраст влезе разрешение да го правят за час между 9 и 21 ч.

Нулевата фаза от плана на правителството започва на 4 май, когато Балеарските и Канарските острови ще започнат разхлабване на мерките, а седмица по-късно ще последват и континенталните области. В този етап ще се позволи отварянето на фризьорски салони и други обекти с предварително записан час. Ресторантите ще могат да започнат работа отново само с доставки по домовете.

В първата фаза ще отворят ресторантите, но само външните им маси, както и малките магазини, хотели и хостели. Втората фаза предвижда отварянето на кина и театри с една трета от капацитета и отваряне на учебни заведения само за провеждане на изпити.

При последната трета фаза, която премиерът се надява да започне през средата на юни, се предвижда отваряне на ресторантите на по-голям капацитет, но при стриктното разделяне на потоците от клиенти. Търговските обекти ще могат да допускат повече клиенти и ще има възможности за придвижване в страната.

Гърция

Във вторник гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представи плана си за постепенното премахване на ограничителните мерки, които бяха въведени на 23 март. В страната до момента има 2566 заразени и 138 починали от COVID-19.

На 4 май малките магазини, включително и книжарници и фризьорски салони, ще могат да започнат работа. Гърците ще могат да напускат домовете си без да трябва да пращат SMS, но няма да могат да пътуват извън районите, където са регистрирани, че живеят.

Училищата и църквите ще отворят врати постепенно от 11 май. В храмовете трябва да се спазват строги правила за максималния брой вярващи, разрешен в църквата наведнъж. Трите фази на плана за премахване на блокадата в страната се очаква да приключат до средата на юни, но правителството предупреждава, че може да отложи отхлабването на ограниченията, ако има риск от връщане на епидемията.

Правителството планира да позволи отварянето на целогодишно работещите хотели, ресторантите, кафенетата и моловете на 1 юни при спазването на дистанция и носенето на маски. Границите на страната остават затворени за туристи от държави извън Европейския съюз. Предстои да стане ясно и под какви условия и кога Гърция ще облекчи пропускателния режим за хора от съседните държави, но това няма да е по-рано от средата на юни според публикации в гръцките медии.

Тук можете да следите развитието на епидемията от коронавирус в България. Информацията е синтезирана само до най-важните факти и дати без никакви подробности.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG