Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Не искаме да седим безучастни". Как двама братя започнаха да помагат на малкия бизнес


Александър (вляво) и Максим
Александър (вляво) и Максим

Между служебните онлайн срещи, в обедната почивка или късно вечер Александър Пенев сяда пред компютъра и започва да работи за каузата си. “Това е моментът, в който се случва всичко”.

След въвеждането на извънредното положение той и брат му Макс Пенев решават да помогнат на малкия бизнес, който е сред най-засегнатите от мерките срещу коронавируса. Така се ражда Covaid - безплатна платформа за малките бизнеси.

“Идеята беше да се направи сайт, в който на едно място да съберем специалните мерки, които прилагат малките бизнеси и брандове в момента, за да се справят с тази ситуация”, разказва Александър в интервю за Свободна Европа.

Той живее и работи в Щутгарт от 11 години, завършил е икономика и ИТ мениджмънт, но поддържа пътеката към дома добре утъпкана. “Старая се да не губя контакт с България, приятелите и семейството ми”, казва той.

Как работи платформата Covaid

Идеята за платформа, в която централизирано да се събира информация за това как отделни малки фирми се справят със ситуацията, се родила по време на телефонен разговор между двамата братя.

Целта е сайтът да помогне на крайните потребители да научат как да подкрепят любимото си заведение или квартален магазин, на които в момента се налага да останат затворени.

“Този негативен ефект е изключително силен за малък и независим бизнес, за хора, които тъкмо са стартирали и са изградили нещо от нулата”, смята Александър.

Всеки може да посети сайта, да се регистрира и да опише как се бори с кризата. Ако имате малък магазин, може да съобщите, че вече минавате изцяло онлайн и правите доставки с куриер. Или ако притежавате ресторант и сте минали на разнасяне на храна в определени квартали.

“Видяхме, че все повече фирми имат интересни акции, опитват се да реагират, но липсваше една централизирана платформа, на която да се опитаме най-кратко и ясно да предоставим възможно най-ясна информация за всички”, казва Александър.

"Изключително зареждащо"

До момента близо 70 бизнеса вече имат профил на сайта и броят им расте всеки ден. “Веднага се вижда позитивната реакция на много заведения и магазини, които се свързват с нас”.

Най- сериозната инвестиция на двамата братя и няколкото приятели, котио им помагат, е времето, което отделят за поддръжка на платформата и събирането на информация.

“Не искаме да седим безучастни и, макар и с малко, да се опитаме да помогнем. В трудни ситуации се засилва чувството за единство, изключително зареждащо е”, казва Александър преди отново да се захване с работата върху каузата си.

България е в извънредно положение от 13 март. В сила са редица рестрикции, с които целят ограничаване на разпространението на вируса. Потвърдените случаи на COVID-19 в България до сряда следобед са 1488.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG