Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без маски на открити обществени места. Отварят природните паркове


Маските остават задължителни на закритите обществени места.
Маските остават задължителни на закритите обществени места.

Носенето на предпазни маски на открити обществени места вече не е задължително, съобщиха от министерството на здравеопазването. Мярката влиза в сила от 1 май, петък, със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Маските остават задължителни на закритите обществени места.

„Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в това число паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“, се казва в заповедта на здравния министър.

Решението е взето след среща между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб.

Още на редовния брифинг в петък сутрин щабът обяви, че се обмисля поетапно отхлабване на мерките, но това ще се случи след подробен анализ “и няма да бъде изцяло”.

“Ходенето в планините, разширяването на позволения за разходки периметър в парковете, спортовете на открито. Те ще бъдат обобщени и обявени като дати за отпускане от правителството”, каза председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

България обяви извънредно положение заради коронавируса на 13 март. 1555 са потвърдените случаи на COVID-19 в страната по данни на Националния оперативен щаб до 1 май. В сила са редица мерки, които целят ограничаване на разпространението на вируса. Носенето на маски стана задължително със заповед на министъра на здравеопазването на 12 април.

Отпада и забраната за посещение на национални и природни паркове. Със своя заповед министърът на здравеопазването възложи на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места. За целта не може да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

От 3 май неделя природен парк "Витоша" ще бъде отворен за разходки. "За да не допускаме събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша", поясни кметът на София Йорданка Фандъкова, цирирана от Дневник.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG