Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вместо карантина. Летището във Виена прави тестове за COVID-19


Пътниците, пристигащи във Виена могат да представят сертификат за направен тест за коронавирус, да се изследват на място или да влязат в 14-дневна карантина

Летището във Виена от понеделник предлага тест за коронавирус, като възможност за пристигащите в Австрия пътници да избегнат задължителната 14-дневна карантина.

За да бъдат допуснати в страната пристигналите трябва да представят здравен сертификат, показващ отрицателен резултат от референтно изследване за COVID-19, който не е по-стар от четири дни. Ако не представят подобен подлежат на карантина.

От понеделник пътниците могат да проведат молекулярно биологичен COVID-19 тест на летището и да получат резултата за два до три часа, информира агенция Ройтерс.

„По този начин самолетните пътувания, независимо дали служебни или спешни ще станат по-безопасни и по-лесни“, съобщават от летището.

София е една от дестинациите, от и до които се изпълняват редовни полети от Виена, заедно с линии до Франкфурт, Хамбург, Дортмунд, Дюселдорф, Лисабон, Доха и Минск.

Тестовете на летището, които струват 190 евро (209 долара), могат да се направят и от пътници, напускащи Виена или сменящи полета, за да докажат здравния си статус за коронавирусна инфекция в крайната точка на пътуване.

Виенското летище е първото в Европа, което предлага услугата. Миналия месец авиокомпания Emirates, в координация с Дубайската здравна администрация (DHA), първа съобщи, че провежда на място бързи тестове COVID-19 на своите пътници.

В Австрия има потвърдени 15 526 случая на коронавирусна инфекция, починалите са 598. От края на миналата седмица страната започна да разхлабва почти двумесечните ограничения. Част от мерките са отварянето на моловете, големите магазини и на фризьорските и козметични услуги. В света има над 3,5 милиона установени заразени с вируса, починалите са 247 хиляди. Тук може да следите картата на разпространението на вируса в света.

Авиокомпаниите в Европа съобщават за спад на трафика до 90% заради ограниченията за придвижване в страните от ЕС. Какво има в небето на Европа вижте в разказа на един пилот.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG